Medvetenhet krävs i arbetet med ekonomiskt bistånd

Bild

Att möta människor i olika livssituationer är vardag för socialsekreterarna på ekonomiskt bistånd. Grunden är att bemötandet ska vara lika oavsett vem de möter.

Enheten för ekonomiskt bistånd träffar dagligen människor med olika bakgrunder som befinner sig i olika situationer där alla har en sak gemensamt, att de befinner sig i en ekonomisk svårighet.

- När vi utreder och bedömer rätten till ekonomiskt bistånd för en person eller ett hushåll är det viktigt att vi bedömer alla likvärdigt med hänsyn till den enskilde individens förutsättningar. Jämlikhet handlar om mer än kvinna och man. Faktorer som påverkar kan förutom kön vara exempelvis socioekonomi, etnisk tillhörighet, ålder, vart man bor, sexuell läggning och funktionsförmåga, säger Åsa Moberg.

Socialförvaltningen strävar efter jämställdhet och jämlikhet, både när det gäller den ekonomiska delen och när det gäller det sociala arbetet att stötta den enskilde att komma närmare egen försörjning. Ekonomiskt kan det till exempel handla om att klienter som lever i parförhållanden kan få dela upp sina utbetalningar, där respektive person får halva biståndet till var till sitt konto.

Kulturella skillnader

En utmaning som socialsekreterarna möter kan vara kulturella skillnader. I vissa kulturer är det vanligare att mannen har arbetat och kvinnan varit hemma med barnen. Där blir fokus på att både informera om rättigheter och skyldigheter. Men också tydliggöra kravbilden om att båda förväntas göra allt dom kan för att närma sig egen försörjning i forma av arbete, studier eller annan ersättning.

- Vi är noga med att ställa likvärdiga krav på kvinnor som män och vi har både gemensamma möten med paret, men också individuella möten och planeringar för att vi ska få en så rättvis bild som möjligt, säger Åsa Moberg.

Även barnen i familjerna behöver uppmärksammas. Man ser över hur deras situation ser ut gällande skolgång, fritid och framtida planer efter gymnasiet. I ett tidigt skede innan studenten informeras de om rättigheter och skyldigheter och socialsekreterarna hämtar information om vad hen har för egen plan om framtiden.

Utmaning med ekonomiskt våld

Ekonomiskt våld är när någon förtrycker sin partner med hjälp av ekonomi. Det kan handla om att ena partnern inte har tillgång till ett konto och kan förfogar över sina egna pengar, inte fått lära sig hantera sin ekonomi genom att exempelvis betala räkningar. Det kan också handla om att en person i ett förhållande försätter den andra i skulder genom att ta lån, abonnemang och fakturor i partnerns namn.

- Det försvårar en människas ekonomiska självständighet när ekonomiskt våld används i en relation och vi måste vara uppmärksamma på det när vi möter klienter, lika mycket som vi är uppmärksamma på andra typer av våld, såsom exempelvis psykiskt, fysiskt och sexuellt våld, säger Åsa Moberg, socialsekreterare.

Normer och uppfattningar

- I vårt dagliga arbete behöver vi vara medvetna om generella normer, värderingar, attityder och ideal, detta gäller inte specifikt oss på ekonomiskt bistånd utan alla inom Socialförvaltningen. Samtidigt behöver vi vara medvetna om normer och uppfattningar som vi själva bär på när vi gör bedömningar i ärenden, därför samarbetar vi tillsammans mycket för att få en så objektiv bild som möjligt i ett ärende, säger Åsa Moberg, socialsekreterare.

Jämställdhetsfrågan på Socialförvaltningen är lika viktig som komplex i det dagliga arbetet. På enheten för ekonomiskt bistånd arbetar man kontinuerligt med att utveckla arbetet med jämställdhet, men även på socialförvaltningen i stort.

- Vi gör många saker bra men strävar efter ständig utveckling i vårt arbete, säger Åsa Moberg.

Publicerad: 30 augusti 2024