• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Kenth Gustafsson: ” Inget lämnas åt slumpen – allt är noga planerat”

Kenth Gustafsson: ” Inget lämnas åt slumpen – allt är noga planerat”

EU-VAL I Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Vi på Kalmar kommun har ansvar för att valet genomförs på ett robust och säkert sätt för dig som invånare i Kalmar kommun. En av många viktiga personer bakom kulisserna inför valet till Europaparlamentet är valsamordnaren, Kenth Gustafsson. Vi träffade Kenth för att få en inblick i en valsamordnares arbete inför valet.

Valet börjar över ett år innan själva valdagen

- För mig som valsamordnare börjar arbetet med valet 18 månader innan valdagen, säger Kenth Gustafsson med ett stort leende.
Ungefär 15 månader innan valet sammankallas valnämnden, medarbetarna på valkansliet och utvärdering av demografin genomförs för att se över kommunens valdistrikt. Från början till slut är det mycket handpåläggning.

- Jag samordnar det mesta kring valet - allt från att boka tillgängliga och handikappanpassade lokaler där valen ska genomföras, samordna information som ska nå våra invånare om var de kan rösta till att utbilda röstmottagare och köra ut valsedlar, säger Kenth.

Kommunens roll i valprocessen

Valmyndigheten har ansvar för valet i hela Sverige. Men Kalmar kommun har ansvar för att valet genomförs på ett robust och säkert sätt för invånarna i Kalmar kommun.
- Det viktigaste är att vi behåller medborgarnas förtroende så att vi får ett högt valdeltagande. Varje röst är viktig och vi kan inte garantera att du har fått lägga din egen röst om du inte står själv i valbåset, säger Kenth.

Att genomföra ett robust och säkert val kräver en stor samordning som involverar många kommunala verksamheter och förvaltningar och valnämnden. Men också i samarbete med andra myndigheter som Valmyndigheten, Myndigheten för säkerhet och beredskap, Polisen och Länsstyrelsen i Kalmar län.

Valdagen – som en lång turné utan stopp

Valdagen blir en lång dag för en valsamordnare. Men Kenth är ingen främling för långa arbetsdagar, då han tidigare turnerat i ett dansband.
- Vi håller på tills att vi är klara. Vid något val arbetade vi från kl. 07.00 fram till kl. 02.30, säger Kenth.

Inget lämnas åt slumpen

Kenth och hans team på valkansliet försöker förutse problem genom att ha resurser tillgängliga. Om valsedlar tar slut eller försvinner, ska nya levereras omgående. De samarbetar med andra verksamheter för att minimera risker.

- Vi kan inte stänga någon vallokal på grund av tekniska problem. Att vara flexibel och hitta realtidslösningar är nyckeln för mig som valsamordnare. Inget lämnas åt slumpen – allt är noga planerat, säger Kenth.

För Kenth är valet mer än bara en dag – det är många månader av arbete för att demokratin ska fungera smidigt.

Senast uppdaterad: 3 september 2024
Publicerad: 3 juni 2024