Kalmar kommun är återigen finalist till att bli Årets superkommun, denna gång i kategorin städer och stadsnära kommuner. Det är tidningen Dagens samhälle som står bakom rankningen som visar vilka kommuner som har presterat bäst när det gäller ekonomi, skola, vård och företagsklimat med mera. Vinnarna koras under Almedalsveckan den 25 juni.
Det är fjärde gången Kalmar är nominerad till Årets superkommun. Både 2019 och 2022 uppmärksammades kommunen för bland annat god jämställdhet, bra skola, kliv framåt inom klimat och miljö samt ett rikt kulturliv. 2021 tog Kalmar hem priset som Årets superkommun, då i kategorin småstads- och landsbygdskommuner.
- Det är otroligt glädjande att vi i Kalmar kommun uppmärksammas ännu en gång. Det bevisar att våra insatser har verkan och att vi står oss starkt nationellt. Det är vi stolta över., säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).
Dagens samhälle beskriver Kalmar kommuns styrkor så här:
Från ”Rikets nyckel” som gränsstad till Danmark under medeltiden, till mycket kortvarigt nav för kinesisk handel i Europa 2007 – Kalmars historia är rik och omväxlande såväl i långt som kort perspektiv. Kinahistorien blev en omsusad flopp men för tillfället går det mesta bra i Kalmar. Årets studentstad 2023 vittnar om Linnéuniversitetets ökade popularitet och i Superkommunsammanhang når Kalmar stadigt topplaceringar. Titeln tog man 2021 och goda nyckeltal på många områden ger Kalmar chansen i år igen.
Sveriges kommuner delas in i tre kategorier baserat på SKR:s kommungrupper, invånarantal och pendlingsmönster. Kalmar och 109 andra kommuner ingår i kategorin Städer och stadsnära kommuner, som exempelvis har minst 50 000 invånare varav minst 40 000 i den största tätorten.
I årets undersökning används 146 mått uppdelade i 17 kategorier. Varje kategori består av ett eller flera mått som sammanlagt påverkar kommunens poäng inom den specifika kategorin. Dessa poäng utgör sedan grunden för rankningen.
Läs mer om Årets superkommun och alla nominerade här Länk till annan webbplats.