Kalmar en av kommunerna med högst andel behöriga lärare

Lärare som hjälper elever som sitter vid bänken.

Kalmar kommun har stärkt sin position när det gäller behöriga lärare i kommunens skolor.

Enligt den senaste statistiken från Skolverket är Kalmar en av kommunerna med högst andel lärare med lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Här är några nyckelpunkter

  • 93,1 procent behörighet: Andelen behöriga lärare i kommunens skolor ligger på 93,1 procent. Det är näst bäst bland landets 290 kommuner. Endast Habo kommun har högre behörighet, med 93,2 procent.
  • Topplacering i Sverige: Vid jämförelse där både kommunala och fristående huvudmän inkluderas, hamnar Kalmar kommun på femte plats i landet med 91,1 procent behöriga lärare. Habo kommun toppar listan med 93,2 procent.
  • Överlägsenhet i jämförelsegruppen: Bland jämförelsekommunerna Växjö, Kristianstad, Halmstad, Karlskrona, Varberg och Skövde är Kalmar i en klass för sig. Kalmar kommun har över fem procentenheter högre behörighet än närmaste kommun i gruppen.

- Vårt engagemang för kvalitet i skolan är tydligt. Genom en av landets högsta lärarbehörigheter fortsätter vi att ge våra elever de bästa förutsättningarna för sitt lärande, säger Mats Linde, skolchef i Kalmar kommun.

- Det är glädjande när våra insatser ger resultat! Vi har sedan 2012 arbetat, både strategiskt och med konkreta insatser, för att höja andelen behöriga lärare i undervisningen.

Vi fortsätter vårt arbete, inte minst i år där vi har avsatt 900 000 kronor i vårt utbildningspolitiska program för att stärka kompetensförsörjningen i skolan, säger Marie Simonsson (S), utbildningsnämndens ordförande.

Senast uppdaterad: 11 april 2024
Publicerad: 9 april 2024