• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Linnékåren stärker studenternas röst och utvecklar Kalmar som Universitetsstad

Linnékåren stärker studenternas röst och utvecklar Kalmar som Universitetsstad

Bild

Kalmar kommun jobbar för att utveckla Kalmar till en attraktiv universitetsstad där studenter väljer att bo, leva och arbeta även efter sin studietid.

Linnékåren är en viktig samarbetspart för att utveckla universitetsstaden. De är studenternas röst och för studenternas talan. Därför ska vi nu lära känna Linnékåren lite bättre!

Hej Stina – studiesocialt ansvarig på Linnékåren! För de som inte känner till Linnékåren, vad är det egentligen?

- Linnékåren representerar alla studenter vid Linnéuniversitetet, skyddar deras rättigheter och för deras talan gentemot universitetet. Vi verkar för att studentlivet ska vara rikt och aktivt, vilket skapar förutsättningar för studentföreningar att finnas. Kårmedlemskap är totalt avgörande för att studenternas röster ska kunna höras och för att tiden utanför klassrummet ska fyllt med mervärde.

Vad gör Linnékåren för att göra Kalmar till en riktigt bra universitetsstad?

- Vi arbetar mycket med att etablera ett gott studentliv utanför klassrummet. En stor del av detta har varit etableringen av det nya kårhuset LéK-Stugan som ligger i gamla hamnkrogens lokaler. Vi har sett att studenter i flera år sökt efter en plats att få mötas på och i höstas kunde vi med glädje slå upp dörrarna till LéK-Stugan.

Vi i kåren är även med vid studenternas introduktion. Vi har kunnat se till att våra studenter känner sig trygga under introduktionsveckorna och även att föreningarna erbjuder event som passar alla vilket vi är väldigt nöjda med. Vi har arbetat hårt för att det inte ska förekomma alkoholhets eller evenemang som kan få studenter att känna sig obekväma. Det har gett positivt resultat under höstens introduktion.

Utöver det studiesociala har vi ett etablerat arbete för studierelaterade frågor. Linnékårens styrelse för studenternas röst ifrån universitetets styrelsegrupp till enskilda programråd. Vi sitter även med i näringslivsrådet och har en väldigt god relation med Kalmar kommun. Vi tror att goda relationer med kommunen och universitetet är nyckeln för att bli en riktigt bra universitetsstad.

Kalmar kommun och Linnekåren har ju ett nära samarbete, men vilka mer samarbetar ni med i exempelvis näringslivet eller andra organisationer?

- I nuläget är våra största samarbetspartners Linnéuniversitetet, Kalmar kommun samt Växjö kommun då vi är etablerade över båda orterna. Utöver dessa sträcker vi alltid ut en hand mot föreningsliv och näringsliv. Vi har bland annat samarbete med Malkars, bostadsbolag samt rabatter hos lokala näringsidkare. Men vi söker alltid fler partners att arbeta med för att kunna göra Kalmar till en attraktiv plats för studenter.

Vad har ni för tips till företag och organisationer som är nyfikna på att samarbeta med eller få kontakt med studenter?

- Det enkla svaret är, kom till oss! Det går alltid bra att höra av sig till oss via mail eller komma och knacka på vårt kontor. Vi har nära kopplingar till studenterna och kan koppla ihop de studenter som eftersöks. Det finns även studentföreningar som vi kan koppla ihop beroende på vilket samarbete som eftersöks.

Kalmar var ju Årets studentstad 2023 – vad har ni för spännande på gång under 2024 för studenterna i Kalmar?

- Kårhuset LéK-Stugan är det som vi har stort fokus på och att få studenter att hitta dit. Under våren har vi sommarjobbsmässa och vi har haft en lyckad ovve-vecka vilket innebär lite olika evenemang där studentoverall är det finaste man kan ha på sig. Vi blickar även framåt mot Valborg och när Kalmar väcks upp efter vintern och man återigen kan samlas i Kalmarsundsparken på kvällarna.

Läs mer om Linnekåren i Kalmar här: www.linnek.se Länk till annan webbplats.
Läs mer om Kalmar kommuns universitetssamverkan här: www.kalmar.se/universitet

Publicerad: 4 april 2024