I samband med IT-angreppet påverkades nästan hälften av Kalmar kommuns system. Det har inneburit att verksamheter har fått gå tillbaka till manuella rutiner för att kunna fortsätta ge service till invånare. Nu har man börjat få igång de första, mest kritiska systemen inom vård och omsorg.
Kommunkoncernen hanterar fortfarande effekterna av IT-angreppet och högsta prioritet har varit att återstarta de systemen som är kritiska för liv och hälsa.
- För första gången sedan angreppet kan vi berätta att vi börjat använda system som legat nere. Nu börjar vi se resultaten av vårt hårda arbete, säger Annette Andersson, kommundirektör.
I och med uppstart av de första systemen inom liv och hälsa kan kommunen komma åt bland annat journaler och dokumentation.
- Detta är en stor lättnad för oss i verksamheterna! Även om vi kunnat utföra våra uppdrag ändå, så tar det mycket mer tid att utföra våra arbeten med manuella rutiner. Samtidigt har vi ju faktiskt fått ett kvitto på att våra verksamheter kan hantera kriser väl, säger Patrik Glasberg, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen.
Kommunen kommer behöva hantera effekterna av IT-angreppet en lång tid framöver och det är många delar av organisationen som arbetar hårt för att tillbakagången till ett normalläge ska gå så snabbt och smidigt som möjligt.
- Jag vill ge en eloge till alla medarbetare som utifrån sina olika roller hanterat denna utmaning. Vi har satsat mycket resurser på att skapa robusthet men också på planering för denna typ av händelser. Det har nu prövats och fungerat. Tyvärr tror jag att IT-attacker av olika slag kommer bli mer förekommande, av den anledningen bör hela samhället och privat näringsliv förstärka sin robusthet, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Många av kommunkoncernens system har beroenden till varandra, därför har vissa av de återstartade systemen enbart grundfunktioner igång. Allt eftersom fler system startas upp kommer funktionaliteten öka. Den närmsta tiden kommer vi succesivt se fler system som kommer igång.