Nu har årets kommunpriser delats ut inom kategorierna integration, jämställdhet, tillgänglighet och landsbygdsutveckling. Pristagarna inom respektive kategori tilldelades ett diplom samt en prissumma på 15 000 kronor
Vid dagens kommunfullmäktiges sammanträde den 29 januari delades 2023 års kommunpriser ut. Kriterierna för att kunna tilldelas ett pris är att man som företag, förening eller enskild individ har eller har haft specifik betydelse för tillgänglighet, jämställdhet, integration eller landsbygd. Dessutom delades kommunens interna jämställdhetspris ut.
Priserna inom tillgänglighet och integration delades ut av kommunalrådet Dzenita Abaza (S), de båda jämställdhetspriserna delades ut av kommunalrådet Liselotte Ross (V) och Magnus Uhr (S) delade ut landsbygdspriset.
Nedan följer pristagare och motiveringar för årets priser. Inom kategorierna tillgänglighet, integration och jämställdhet utsågs två pristagare.
”Abbes 4H, den unga ledarklubben på Skälby 4H, har utmärkt sig genom sitt engagemang för att främja integration och samhörighet bland barn i Kalmar. Genom att arrangera två kostnadsfria läger i Oxhagen under sommaren 2023 har de tydligt bidragit till meningsfulla och roliga sommaraktiviteter för barn i området. Ledarna, som alla är mellan 13–16 år, har visat en imponerande förmåga att organisera och genomföra aktiviteter. Det är särskilt viktigt att lyfta fram att barnen som deltog i aktiviteter blev erbjudna gratis medlemskap i 4H för resten av 2023. Detta visar på deras strävan att ge barn i Oxhagen möjligheten att utforska och ta del av föreningslivet, något som kan ha långtgående positiva effekter.”
”Med en passion för gemenskap och inkludering har sommaren 2023 präglats av enastående insatser i stadsdelarna Norrliden och Oxhagen. Genom att arrangera en mångfald av aktiviteter för både barn och föräldrar har man skapat en atmosfär av glädje och samhörighet. Den generösa omtanken om varje barn har varit kärnan i dessa engagerande evenemang.
Kalmar United har suddat ut gränser och skapat en plattform för integration och sammanhållning. Det understryks av deras vilja och arbete för att forma en sommar som ger fina minnen för alla invånare i Norrliden och Oxhagen i nära samarbete med de kommunala mötesplatserna.”
"Lars har i många år varit den samlande kraften för att samordna aktörer längs med vandringsleder, särskilt Möreleden. Han har skött allt från avfallshantering till förbättringar och utvecklingsinsatser. Lars har även gjort betydande insatser i det lokala föreningslivet genom sitt engagemang i Voxtorps landsbygdsmuseum som lyfter fram lokalhistorien och lantbrukets kulturarv."
"Scenkonst Kalmar – en del av Riksteatern startade 2005 och har sedan dess arbetat aktivt med jämställdhet, men också med jämlikhet i alla avseenden. Organisationen blandar alla åldrar, kön och sexuella läggningar. Man lägger stor vikt vid de som får stå på scenen. Noggrant utifrån ett demokratiperspektiv bestäms vad som visas och att ensemblen även består av kvinnor och flickor, inte bara män. Scenkonst Kalmars föreställningar fokuserar på teman som rör allas lika värde. Robert Fux och Genusfotografen är bara några namn som stått på scen. Arbetet har bedrivits med stor förståelse för att jämställdhet är grundläggande för allas lika värde."
"Under 2020 började många hotell larma till polisen om pågående prostitution. Området har tidigare fått mycket lite uppmärksamhet – Carl-Johan Willinder lade märke till detta. Han ansåg att det var på tiden att börja titta på problematiken och började jobba aktivt med frågan. Under 2022 öppnades en möjlighet till en ny arbetsfunktion vilket medförde ett stort fokus på problematiken prostitution. Arbetet har bidragit till att lagföra fler män som utnyttjar extremt utsatta personer samt att kvinnor som befinner sig i denna situation fått hjälp."
"I över 50 år har Rose-Marie Arnviken Litbo varit engagerad i funktionsrättsfrågor. Hon är en verklig eldsjäl som genom året spridit sina kunskaper vidare genom självhjälpskurser på olika teman, vilket underlättat för många människors vardag. Hon har en förmåga att se och lyssna på varje människa, och plocka fram det positiva i det dagliga livet. Genom sitt arbete har Rose-Marie förmått personer som känt sig utanför att gå vidare, även när det känts som svårast. För detta förtjänar Rose-Marie ett stort tack."
"Friluftsfrämjandet Kalmar – Öland gör så att alla kan hänga med ut! Tack vare deras insatser får personer inom socialpsykiatrin möjlighet att ta del av friluftslivets positiva inverkan på hälsan. Alla får delta på sina villkor och utifrån dagsform. Ligga i hängmattan, skratta runt lägerelden eller plocka svamp och bär. Det som ser ut som en vanlig skogsutflykt är i själva verket vägen till ökat psykiskt välmående. Friluftsfrämjandets verksamhet bidrar också till att målgruppen kan finna en stig till en ny gemenskap."