Kalmar Familjecentral firar 10 år

Bild

Idag kom många barn och föräldrar till Kalmar Familjecentrals 10 års jubileum. Tårtorna stod uppdukade och i lokalen anordnades aktiviteter med allt från nallemottagning till sagoteater.

På familjecentralen finns mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänstens förebyggande verksamhet. Utöver Kalmar familjecentral som är placerat i kvarteret Giraffen, så finns det ytterligare fyra familjecentraler i kommunen. De är placerade i Lindsdal, Smedby, Norrliden och Södermöre/Ljungbyholm.

– Det viktigaste vi gör här är att arbeta med hälsa, vi ser på hela familjen i deras livssituation och finns här som stöd genom bland annat hälsokontroller, samtal och föräldragrupper, säger Minna Ljungberg, socionom på Kalmar Familjecentralen.

Under 10 år har familjecentralen i Kalmar hjälpt och stöttat barn och föräldrar genom ett nära samarbete mellan kommun och region. Här jobbar barnmorskor och läkare från regionens mödra- och barnhälsovård tillsammans med kommunens öppna förskola och socialtjänst. Socialtjänsten jobbar bland annat med föräldragrupper och utbildningar, men också samtal med föräldrar om relationer och utmaningar de möter i sin vardag.

– Kommunen och regionen samordnar sina resurser för att minska social ohälsa och ojämlikheten i hälsa bland barn, men även minska risken att barn inte får rätt stöd i rätt tid, säger Anne-Charlotte Hedström, verksamhetschef på Socialförvaltningen.

Verksamheten har utvecklats och förändrats under de senaste 10 åren. En positiv utveckling är ökningen av pappor som kommer till bland annat öppna förskolan, det är ett tecken på ett mer jämställt föräldraskap.

– Familjecentraler är väldigt viktiga för både barnen och föräldrarna, det är en mötesplats där föräldrar kan skapa kontakter med varandra, säger Minna Ljungberg, socionom på Kalmar Familjecentral.

Publicerad: 26 januari 2024