Konstnärlig gestaltning till Kulturkvarteret

Konstnärerna Thomas Nordström och Annika Oskarsson.

Nu har Kalmar kommuns kultur-och fritidsnämnd presenterat vilka konstnärer som vunnit upphandlingen kring konstnärlig gestaltning i anslutning till Kulturkvarteret. Det blev konstnärerna Annika Oskarsson och Thomas Nordström som tog hem vinsten vars verk kommer pryda miljön.

Annika och Thomas berättar att idén bakom konstverken bygger på att skapa en kreativ och välkomnande mötesplats. De beskriver att gestaltningen bildar formmässigt en portal, ett valv eller ett entréelement.

Kortare beskrivning av “Portal” av Annika Oskarsson och Thomas Nordström

Den skulpturala entrén blir ett signum för kvarteret, ett oväntat inslag som kan väcka nyfikenhet och bli en gest av välkomnade. Man kan passera genom porten” kanske stanna upp när man är precis på väg igenom och känna att man blir en del av skulpturen. Genom portalen och i fantasin kan man färdas till valfri plats och tid. Karaktären och formspråket är organiskt, lekfullt och relativt abstrakt där man kan associera åt många olika håll.

Konstverket i dagsljus.

Kvällstid tänds LED-armaturerna och de stora formerna fylls med ett varmt ljus som också ger ett skuggspel på marken. Ljuset är ett integrerat bärande element som gör att skulpturen får två faser, en på dagen med reflektioner och solblänk i den blanka metallen och en annan under de mörka timmarna med varm lysande energi och en matta på marken av ljus och skugga. Ljuset är också interaktivt. En rörelsedetektor känner av när du står nära och ljuset ändrar karaktär, bara lite grann men fullt märkbart. Det blir lite starkare och får en lite mer orange kulör.

Ytterligare ett konstverk ingår i gestaltningen. Det är en relativt liten skulptur som har ett tydligt släktskap till de två storasystrarna. Två mjukt formade, blanka objekt i brons är förbundna av en speglande yta med konturer som kan associeras till ringar på en vattenyta. Placerad på en av murarna kring en av planteringarna är den lättillgänglig och har en taktil kvalitet.

Konstverket under kvällstid.
Publicerad: 23 januari 2024