• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Motionsspår och lokalhistoriska skyltar vann Kalmar kommuns första medborgarbudget i Mortorp och Tvärskog

Motionsspår och lokalhistoriska skyltar vann Kalmar kommuns första medborgarbudget i Mortorp och Tvärskog

I Kalmar kommun har utredningen om motionsspår och lokalhistoriska skyltar blivit vinnare i den första medborgarbudget i områdena Mortorp och Tvärskog. Invånarna hade möjlighet att rösta på olika förslag och dessa två projekt fick flest röster. Nästa område på tur för medborgarbudget är Vassmolösa.

Igår presenterades de vinnande förslagen i Kalmar kommuns medborgarbudget. Medborgarbudgeten är ett landsbygdsprojekt som innebär att medborgarna får vara med och ta fram förslag om hur 200 000 kronor ska användas i deras område. 35 förslag kom in när möjligheten öppnades. Flera förslag liknande varandra, slogs ihop och en del förslag var av sådan karaktär att de kunde genomföras utan att behöva belasta medborgarbudeten. Efter att alla förslag gåtts igenom så återstod fyra förslag som medborgarna i området fick rösta på.

Förslaget som vann de flesta rösterna handlar om att kommunen ska utreda förutsättningarna för att anlägga ett belyst motionsspår i Tvärskog. Detta förslag uppgick till 160 000 kronor vilket innebär att det finns utrymme för att genomföra fler förslag inom medborgarbudgeten. Det förslag som fick näst flest röster och som även det kommer att genomföras är att lokalhistoriska skyltar ska tas fram och placeras ut på intressanta platser i området. Detta arbete ska göras av Kalmar kommun i samverkan med Mortorp hembygdsförening.

- Nu har vi genomfört den första medborgarbudgeten i kommunen och det visar att det verkligen finns ett lokalt engagemang och vilja att bidra till bygdeutveckling. Även om alla förslag inte kan finansieras med medborgarbudget så utgör de nu ett ordentligt och bra underlag för vad Tvärskogs- och Mortorpsborna tycker är viktiga saker att satsa på. Det är såklart något vi tar med oss framöver, säger Magnus Uhr, landsbygdsnämndens ordförande.

Medborgarbudgeten har engagerat landsbygdsbor som landsbygdsenheten inte annars har varit i kontakt med, något som ses som framgångsrikt och positivt.

- Vi är väldigt glada över att så många har engagerat sig både i framtagandet av förslag och röstning. Vi har fått både nya insikter och kunskaper genom medborgarbudgeten. Vi kommer fortsätta medborgarbudgetprocessen nästa år, då blir det i Vassmolösa, avslutar Magnus Uhr.

Kontakt:

Hanna Ivarsson, landsbygdsutvecklare
Hanna.ivarsson@kalmar.se
010–352 50 11

Magnus Uhr (s), ordförande landsbygdsnämnden
Magnus.uhr@kalmar.se
070-374 74 41

Publicerad: 16 november 2023