• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Smidig start på karriären: Vägar in på arbetsmarknaden för universitetsstudenter.

Smidig start på karriären: Vägar in på arbetsmarknaden för universitetsstudenter.

Hur tar du dig som nyexaminerad student in på arbetsmarknaden? Hur kan du bygga ditt CV under tiden som du studerar så att du är redo när det väl är dags att söka jobb? I denna artikel får du som student tips och råd kring en smidig övergång från studentlivet till arbetslivet.

Bygg ditt CV under studietiden

Annika Eriksson, HR-administratör på Kalmar kommun, arbetar bland annat med semesterrekrytering och utbildningsfrågor. Hon samverkar exempelvis med Linnéuniversitetet och arbetar med att få in studenterna i Kalmar kommuns olika verksamheter.

- Som nyexaminerad student kan det lätt upplevas att det ställs för höga krav för att komma in på arbetsmarknaden och att det är svårt för studenter att skapa kontakter. Här vill vi komma in tidigt och hjälpa studenterna att komma i kontakt med oss på Kalmar kommun och veta var de kan vända sig i frågor om arbetsmarknaden, säger Annika.

Ett sätt att bygga på sitt CV är att söka till mentorprogrammet. Då blir studenten tilldelad en mentor som ger erfarenhet och skapar kontaktytor och nätverk under studietiden.

Ett annat sätt är att låta studenter delta i webbinarium där de kan utforska kopplingen mellan sina studieprogram och de olika yrken som finns inom kommunen. Genom detta får studenterna en värdefull inblick i den mångfald av möjligheter som kommunen erbjuder för den framtida karriären.

Karriärutveckling med öppet sinne

- Som student behöver du ha ett öppet sinne och vara beredd på att arbeta dig uppåt för att komma dit du vill. Exempelvis kan du börja din karriär hos en mindre arbetsgivare för att bygga på dina referenser eller ta ett sommarjobb inom vården för att bli känd inom kommunen, säger Annika.

Att få referenser, även om det är inom ett område du inte ska jobba inom sedan, är mycket viktigt. Det handlar om hur du är i jobbet, som person, hur du passar tider och hur du levererar.

- Något som vi ser som en utvecklingspotential för framtiden är om vi kan ha ambassadörer för varje yrkesgrupp som kan svara direkt på studenternas frågor. Genom ambassadörskap så blir vi som kommun också mer trovärdiga som en attraktiv arbetsgivare, säger Annika.

Delta i aktiviteter och nätverksträffar

Alexandra Petrakou är universitetsstrateg på Kalmar kommun och har många tips för hur nyexaminerade studenter ska ta sig in på arbetsmarknaden.

- Som student behöver du vara aktiv, engagerad och driven och vara med på de aktiviteter som anordnas för studenter, så som jobbmässor och utbildningsmässor. Det finns även nätverksmöten där du som student kan möta olika arbetsgivare, säger Alexandra.

Ett tips är att ta kontakt med kommunen men även med olika företag för att visa ditt intresse och att du är arbetsvillig. Kommunen har även möjlighet att anställa studentmedarbetare under tiden som du studerar.

Något som också har startats upp utifrån ett behov som har uppstått är nätverksfrukostar. Det är ännu ett sätt att tillgängliggöra mötet mellan studenter och företagare. Studenterna bjuds på frukost samtidigt som de kan nätverka med företag i sin bransch.

- Nu har vi hittat en arena där vi sammanför studenter och företagare på ett naturligt sätt. Linnéuniversitetet ser till att studenterna nås av informationen kring träffarna och vi på kommunen tar ansvar för att företagen är där, säger Thomas Davidsson, näringslivschef på Kalmar kommun.

Maxa ditt studentliv!

Det finns verkligen många möjligheter för att komma i kontakt med arbetsmarknaden. För att det ska vara lite enklare att komma ihåg alla möjligheter så har vi tagit fram en studentguide. I den har vi samlat information som är bra för dig som student att veta innan, under och efter dina studier för att maxa ditt studentliv och kommande karriär.

Du kan hämta ett upptryckt exemplar av studentguiden i receptionen hos Linnékåren i Kalmar, eller hitta den digitalt på vår webbplats: www.kalmar.se/student Länk till annan webbplats.

Håll koll på framtida evenemang

Vill du som student komma i kontakt med kommunen för jobb eller hitta arbetsgivare inom näringslivet? Här är två datum att skriva upp redan nu!

- Nätverksfrukost 17 oktober kl 08.00-09.30

Frukost och mingel på Linnéuniversitet, denna gång med fokus HR och rekrytering. Arrangör: Linnékåren, Drivhuset, Linnéuniversitet och Kalmar kommun. Håll utkik på arrangörernas/Linnékårens sociala kanaler.

- Sommarjobbsmässa 28 november

Säkra sommarjobbet redan nu!
Arrangör: Linnékåren. Håll utkik i deras sociala kanaler.

 

Kom i kontakt med oss

Alexandra Petrakou, Univeritetsstrateg Kalmar kommun - Har koll på alla viktiga kontakter mellan akademi, näringsliv och kommun!

alexandra.petrakou@kalmar.se
010-352 01 71

Annika Eriksson, HR-administratör Kalmar kommun - En fena på karriärvägar inom kommunen och jobbmöjligheter för dig som student!

annika.a.eriksson@kalmar.se
010 - 352 05 57


Senast uppdaterad: 22 september 2023
Publicerad: 20 september 2023