Kalmar kommunkoncern erbjuder förmånscykel till anställda

Upphandlingen kring förmånscyklar för medarbetare är nu färdig. Från och med i höst kommer anställda i Kalmar kommunkoncern kunna hyra cykel genom ett bruttolönavdrag.

Att cykla till jobbet istället för att ta bilen kan ha många fördelar: det är hälsosamt och ekonomiskt samtidigt som du gör en värdefull insats för miljön, klimatet och den lokala trafiksituationen.

Redan nu får kommunens medarbetare köpa cykel på rabatterat pris hos flera av Kalmars cykelförsäljare. För att försöka öka cyklelpendlingen ytterligare erbjuds nu koncernens medarbetare att hyra så kallade förmånscyklar.

– Med den här satsningen hoppas vi att ytterligare öka andelen anställda som lämnar bilen hemma och istället cyklar till och från jobbet. Andra offentliga aktörer har sett stor effekt av liknande förmånssamarbeten och nu håller vi tummarna för stort intresse bland koncernens medarbetare, säger Lovisa Westblom, projektledare på samhällsbyggnadskontoret.

Företaget Bike Action i Sverige AB/Sportson vann upphandlingen, vilket innebär att koncernens medarbetare kommer kunna välja testa och välja ut cykel direkt i butik.

– En cykelförmån erbjuder så mycket positivt då det är bra för både hälsa och miljö men faktiskt även ekonomin, vi ser därför mycket fram emot samarbetet med Kalmar kommun. Det faktum att vi finns lokalt representerade på orten tror vi kommer göra stor skillnad för både intresset från de anställda och den servicegrad samt sortiment vi kan erbjuda över tid, vi finns ju här året runt, säger Jonas Holtbo, marknadschef på Sportson.

Fakta förmånscykel

  • Tillsvidareanställda i kommunkoncernen kan hyra en eller två cyklar genom ett bruttolöneavdrag i tre år.
  • Efter tre år väljer den anställde om cykeln ska lämnas tillbaka eller köpas ut till ett pris satt av leverantören.
  • Beställning av förmånscykel görs via en webbaserad beställningsportal i samband med fysiska visningstillfällen några gånger per år.
Publicerad: 11 september 2023