Att bevara och stärka tryggheten är ett av Kalmar kommuns verksamhetsmål. Att man som invånare, företagare och besökare ska känna sig trygg står med andra ord högt på agendan. Vilka insatser har då utförts de senaste åren och vilka ser vi fram emot under 2024?
Under de senaste åren budgeterades sammanlagt 40 miljoner extra för att bevara och öka tryggheten i Kalmar kommun.
- En upprustning inom området var en förutsättning för att möta utmaningarna vi stod inför. Dels har vi ett tufft år bakom oss med gängkriminalitet, dels har vi en ny lag som ställer krav på kommuners brottsförebyggande arbete, säger Dzenita Abaza (S), kommunalråd med ansvar för frågor som rör trygghet.
Satsningarna inom området har inneburit en ny organisation för trygghet och säkerhet. En enhet har skapats som bland annat fokuserar på just brottsförebyggande arbete, men också social hållbarhet som hjälper kommunen att långsiktigt arbeta med de sociala faktorerna bakom brott. Ett nystartat chefssamråd gör att frågorna kan arbetas med i alla led i organisationen.
- Att det finns en struktur och systematik på plats är en förutsättning för att faktiskt kunna göra skillnad. Det är då som vi kan arbeta kunskapsbaserat, säger Dzenita.
Kommunen har också fått nya mötesplatser i Berga, Norrliden och Oxhagen. Dess funktion är att stärka närvaron och integrationen i områden där otryggheten upplevs som större.
- Under mötesplatsernas första år kom strax över 7 000 besökare. Många av besökarna återkommer regelbundet och precis som vi hoppades på har det har blivit som en trygg punkt för många i områdena. Det är jag otroligt stolt över, säger Dzenita.
I den nya lagen som ställer krav på kommunens brottsförebyggande arbete ingår att kommuner ska samarbeta med lokalsamhället. Exempel på samarbeten som varit i gång sedan ett tag tillbaka är det med andra myndigheter vid tillsyner, samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och kultur- och fritidsförvaltningen för att unga inte ska falla in i kriminalitet, och det lokala brottsförebyggande rådet där lokala aktörer delar lägesbild. Även ett samarbete med Linnéuniveristetet har skapats för att utvärdera kommunens brottsförebyggande arbete.
- Sådana samarbeten är vi glada över att redan vara i gång med. Arbetar vi brottsförebyggande tillsammans med andra har vi mycket större chans att göra riktig påverkan. Särskilt viktigt framöver är att vi fortsätter det goda samarbete vi har med polisen, säger Dzenita.
För att veta vilka insatser som behövs, görs kontinuerligt en lägesbild som berättar hur brottsligheten ser ut i Kalmar kommun med bland annat polisen. En gång per år skickas även en trygghetsundersökning ut från polisen och en fördjupad bild skapas med hjälp av en ytterligare undersökning.
- Fokus framöver kommer ligga på att låta den nya organisationen kring trygghet och säkerhet sätta sig och skapa effekt. Vi ska fortsätta med alla de bra saker som vi åstadkommit under senaste åren och öka kvalitén ytterligare. Eftersom vi har tuffa år framför oss ekonomiskt så det är bra att vi redan gjort dessa investeringar, säger Dzenita.
Kommunen kommer framöver arbeta ännu tydligare med brottsförebyggande åtgärder inom skola, boendemiljö, näringsliv och sysselsättning.