Den 29 maj var det dags för en trygghetsvandring i Norrliden tillsammans med representanter från Hyresgästföreningen, Kalmarhem, Serviceförvaltningen på Kalmar kommun och Coop Norrliden.
Genom trygghetsvandringar utforskas vad som uppfattas som tryggt eller otryggt i ett område. Dessa vandringar genomförs med jämna mellanrum tillsammans med representanter från olika organisationer och det civila samhället.
- Trygghetsvandringar är viktiga för att främja det demokratiska samtalet mellan medborgare och kommunens representanter. Under vandringen noteras platser som upplevs som otrygga eller som potentiella brottsplatser, samt de fysiska omständigheter som bidrar till detta. Resultaten ligger till grund för både större och mindre åtgärder i området, säger Dzenita Abaza (S), kommunalråd.
Under trygghetsvandringen enades man om att förbättra underhållet av växtlighet och buskage för att öka sikten. Att man kan se vad som sker i ens omgivning är en trygghethöjande åtgärd i sig, men det förhindrar också narkotikaaffärer. Exempel på platser där detta är relevant är återvinningsstationen vid Coop och lekparken längst ner i Norrlidsparken.
Det framkom också att det finns behov av ökad belysning, särskilt vid återvinningsstationen, samt övervakningskameror i skateparken.
- Bra belysning är viktigt för att det skapar både inre och yttre trygghet. Det blir även lättare för personer som inte är direkt på plats att se och rapportera vad de har observerat om något skulle inträffa. Det möjliggör också att de kan tillkalla hjälp om så behövs, säger Anna Flink, säkerhetschef.
Kommunens trygghetsvärdar har de senaste månaderna patrullerat i Norrliden centrum, vilket har varit mycket uppskattat.
- Tillsammans med våra egna väktare och polisens arbete här ute bidrar de till att området känns lite lugnare nu än för några månader sedan, säger Suzanne Thor, butikschef på Coop i Norrliden.
- Det är glädjande att ordningsvakternas arbete uppskattas och ger resultat. Vi kommer fortsätta med det. Det är ett bra sätt att ta gemensamt ansvar för invånarnas fysiska säkerhet. Det ger också medarbetarna stöd i att prioritera rätt åtgärder för att öka trygghetskänslan, säger Anna.