Kalmar som studentstad hyllas med specialskriven låt

Bild på upphovspersonerna Malin Törnqvist och Adam Butler

Låtskrivarna och studenterna Malin Törnqvist och Adam Butler på Linnéuniversitetet har skapat låten "We Are" för att hylla Kalmar som årets universitetsstad 2023.

I januari blev det känt att Kalmar är Årets studentstad 2023, utsedd av Sveriges förenade studentkårer. Utmärkelsen bygger bland annat på det långsiktiga strategiska samarbete som finns mellan kommun, lärosäte och studentkår.

Nu har utmärkelsen lett till att studenter vid Linnéuniversitetets Singer- songwritingprogram har tonsatt Kalmar som universitetsstad, i en specialskriven låt för Kalmar kommun och Årets studentstad 2023.

- Vi jobbar ständigt med att utveckla Kalmar som universitetsstad, både för studenterna och invånarna i kommunen. Utmärkelsen sporrar oss att skapa ytterligare satsningar för att främja samarbete och utveckling. Projektet började som en galen idé som togs emot med stor seriositet och skaparlust av Linnéuniversitetet och studenterna och resultatet är vi mer än nöjda med, säger Alexandra Petrakou, universitetsstrateg vid Kalmar kommun.

Verkliga utmaningar skapar kreativitet och ger erfarenhet

Uppdraget gick via programansvarige Patrik Ahlm som tog det vidare med sina studenter som direkt påbörjade en kreativ process. Patrik säger:

- För studenterna är det oerhört viktigt att erbjudas möjligheter att samarbeta med aktörer utanför utbildningen. Den verklighetsnära kopplingen, nätverkandet och chansen att pröva sina kreativa färdigheter i ett genuint sammanhang är en betydande del i utvecklingen till konstnär, artist och entreprenör. Detta uppdrag ger den viktiga känslan av ”skarpt läge” och vi är så tacksamma för vår samverkan.

Av fem låtar valde en jury ut vinnaren och det blev ”We Are” skriven av Malin Törnqvist och Adam Butler, båda alumner från Singer-Songwritingprogrammet på Linnéuniversitetet. Det är Malin som framför låten och den är producerad av Kristoffer Bjervås som studerar på musikproduktionsprogrammet.

- Vi tycker det är jätteroligt att vår låt blev vald. Efter att ha studerat ett år blev detta som ett kvitto på att det man har lärt sig under utbildningen har givit resultat. Det känns även väldigt roligt att få samarbeta med Kalmar kommun och vi är så glada för att ha fått denna möjlighet via universitetet, säger Malin Törnqvist.

En hyllning till Kalmar och framtidens talanger

Uppdraget från Kalmar kommun var att skapa en låt som beskriver Kalmar som studentstad. En glad upptempolåt med fångande refräng på svenska eller engelska. Resultatet blev en låt på engelska som upphovspersonerna beskriver som modern pop.

- När vi fick uppdraget hade vi en idé om att låten skulle tilltala studenter och spegla Kalmar som stad. Då vi själva studerar på Linneuniversitetet i Växjö kunde vi sätta oss in i den känslan, hur det kändes för oss när vi började studera och sedan applicera den på hur det är att vara student i Kalmar. Vi hade även en vision om att förmedla att vi studenter är framtiden, men också ge en glad och somrig partykänsla där man som student ska känna en ”vi-känsla”.

Livespelningar och möjligheter till samarbeten

Låten släpps på Spotify den 16 juni men redan lördagen den 3 juni kommer låten premiärspelas på ”Musik på Larmtorget”. Även två livespelningar är inplanerade med Malin Törnqvist som artist – den 12 augusti inleder hon scenprogrammet i Stadsparken på Kalmar Stadsfest och den 26 augusti uppträder hon med låten under studenternas introduktionsvecka, då staden fylls av glada studenter i färgglada overaller.

- Vi vet att artisten gärna ställer upp på spelningar och gig framöver så vi hoppas att fler kommer vilja använda låten i marknadsföring eller i andra sammanhang där staden och studenterna har kontaktytor. Vi hoppas också att detta inspirerar fler att skapa samarbeten med Linnéuniversitetets studenter och forskare. Det bidrar till att Kalmar blir en ännu härligare studentstad, säger Alexandra Petrakou.

Kontaktuppgifter:

Alexandra Petrakou, 010-352 01 71, alexandra.petrakou@kalmar.se

Malin Törnqvist, 073-847 37 39, malin_jukebox@hotmail.com

Patrik Ahlm, 0470-76 74 17, patrik.ahlm@lnu.se

Läs mer om utmärkelsen Årets studentstad 2023:

Kalmar är Årets studentstad 2023! - Kalmar Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 7 juni 2023
Publicerad: 2 juni 2023