Man blir inte årets studentstad för intet...

Bild

Kalmar är visserligen en profilerad sommarstad, men det betyder inte att staden ligger i vinterdvala i väntan på solvarma dagar och ljumma sommarkvällar. Tvärtom, det är under årets mörkare tider du har chans att göra staden till din!

Kalmar blev utsedd till årets studentstad 2023 och det skapar ju en viss förväntan att leva upp till. Så vad är det då som gör staden till en så magisk plats, för såväl studenter som de som väljer att bo kvar.

Bad för alla

I och med att staden ligger vid havet är bad centralt alla tider på året. Vissa bryggor har badstege i året runt till förmån för vinterbadare. Att ta ett uppfriskande dopp på Kattrumpan en vintermorgon medan solen går upp över Östersjön... Svårslaget!

Om inte kalla bad lockar kanske skogsbad är något att testa? Skog och vandringsleder ligger också inom räckhåll. Att följa årstidernas växlingar är rogivande och att insupa skogen med alla sinnen minskar stress och ökar välbefinnandet. Så hoppa upp på cykeln och ta dig fram längs Kalmarsundsleden och varför inte stanna till och bada, grilla och campa efter vägen. Du hittar fler vandringsleder och promenadstråk på Kalmar kommuns webbplats.

Det är också helt ok att leva friluftsliv mitt i stan! Du kan slå dig ner i det gröna i stadsparken eller varför inte paddla i kanalen som går genom stan. Eller slå dig ner på en bänk någonstans längs med vattendraget och titta på andra som paddlar. Det som passar dig bäst, helt enkelt.

Shopping, nöjesliv och uteliv

Föredrar du allt samlat i en galleria, eller en stadskärna att strosa i? Kanske är du mer för second hand, loppis och återbruk? I Kalmar finns alltihop. Såklart! Både Hansa City och Giraffen når du till exempel med buss 405. För att komma till Stadsmissionen Second hand på Amerikavägen väljer du buss 401. Även centralt i Kalmar finns en rad second hand-butiker och på Kvarnholmen kan du strosa fram bland butiker, caféer, pubar och restauranger på kullerstensgatorna. Det är bara att upptäcka din egen favorit!

Stand-up, konserter eller teateruppsättningar både här och var. Du håller enkelt koll på allt som händer i Kalmar med appen Mitt Kalmar. Det finns något för alla, men lagom stort så det blir överblickbart. Vare sig du gillar sport, kultur, historia, musik, film eller natur så finns det något för dig.

Och sen då...?

Oavsett om du tillhör dem som fallit hals över huvud för Kalmar eller inte, så tar Kalmar kommun alltid emot hundratals studenter varje år som väljer att göra sin praktik här. Det är ett sätt för studenter att få in en fot på arbetsmarknaden och inte sällan visar det sig vara en lyckträff för båda. Många gånger leder en praktik i förlängningen till anställning. Så även om kommuners färg generellt beskrivs som ”kommunalgrå”, verkar det onekligen vara mer lockande i verkligheten.

Bra länkar

Samlad stundentinformation från Kalmar kommun
Kalmar City Länk till annan webbplats.
Uppleva och göra

Publicerad: 10 mars 2023