Kalmar kommun uppmärksammar Transgender Awareness Week 2022

Flaggan i rosa, blå och vita vertikala linjer med texten "Transgender Awareness Week 2022"

Under den internationella Transgender Awerness Week 13-19 november uppmärksammas transpersoners levnadsvillkor och situation i samhället.

Genom att öka kunskapen om transpersoners situation kan vi verka för att göra Kalmar till en tryggare plats för alla.

Transpersoner blir i större utsträckning än övriga befolkningen utsatta för kränkningar, trakasserier, våld och hot om våld. Utsattheten och risken för att bli utsatt har en negativ inverkan på transpersoners hälsa och upplevelser av trygghet. Särskilt oroande är situationen för unga där ohälsan och suicidrisken är hög jämfört med övriga befolkningen.

Ett Kalmar för alla

Genom att öka kunskapen om transpersoners situation kan vi verka för att göra Kalmar till en tryggare plats för alla. Syftet med att uppmärksamma Transgender Awerness Week är att höja kunskapen om transpersoners livsvillkor och situation samt om transkompetenta och normkritiska arbetssätt.

Så uppmärksammar vi veckan i Kalmar

Transgender Awareness Week 2022 pågår varje år världen över 13-19 november. Kalmar kommun anordnar bland annat kunskapshöjande föreläsningar och ungdomshuset Unik anordnar pysselkvällar, diskussioner och filmkväll.

15 november
Filmkväll på ungdomshuset Unik (hela veckan pyssel i ateljé med TAW-tema och diskussioner)

16 november
Tom Summanen från Transammans föreläser om situationen för transpersoner och hur kommuner kan bedriva ett transinkluderande arbete. Kalmar teater, klockan 13.30-15.30.

16 november
Digitalt författarbesök av Edward Summanen, författare till boken ”Queera tider - HBTQI då och nu” ger en introduktion till Sveriges queera historia. Hur var det att vara HBTQI-person för 100 år sedan? Vilka rättigheter har det kämpats för? Och när hölls egentligen den allra första Prideparaden? Kalmar stadsbibliotek, klockan 16:30-17:30 (anmälan sker via bibliotekets webbplats).

17 november
INSTÄLLD: Presentation och genomgång av Lokal uppföljning av ungdomspolitiken är inställd.

20 november anordnar BUS (Barn och Unga i Sverige) dessutom ljusceremoni i samband med Transgender Day of Remembrance på Larmtorget. Ljusceremonin ska hedra minnet av de transpersoner som förlorat sina liv till följd av transfobt våld runt om i världen.

Den 20 november flaggar vi med transflaggan på Stortorget.

Senast uppdaterad: 14 november 2022
Publicerad: 10 november 2022