Du som förälder är betydelsefull

Sommaren är på väg! Skolavslutningar, festivaler, sol och bad och häng med kompisar väcker många fina tankar och minnen. Tyvärr följer även sommarledigheten med en ökad risk att våra ungdomar dricker alkohol och skadas till följd av detta. Alkohol är en symbol för fest, glädje och gemenskap, men även för ångest, ensamhet och olyckor. Här har du förälder stor betydelse.

IQ:s fem tips till tonårsföräldrar

  1. Ge kärlek och visa omtanke. Barn behöver kärlek och omtanke, oavsett ålder. Visa att du finns där för din tonåring. Om du är orolig för något, berätta varför.
  2. Visa intresse och lyssna. En bra relation handlar framför allt om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser och att du tar dem på allvar.
  3. Kom ihåg att du är en förebild. Barn lyssnar till vad vuxna säger och ser vad de gör. Tänk på att du är en förebild, även när det gäller alkohol.
  4. Var tydlig och sätt gränser. Var tydlig med vad du förväntar dig. Då vet tonåringen var du står och vad som gäller.
  5. Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Att köpa ut är olagligt och tonåringar som får alkohol hemma dricker mer än andra jämnåriga.
Publicerad: 13 juni 2022