Varje år uppmärksammas en person, grupp, förening, organisation eller företag som gjort något särskilt schysst för integration, jämställdhet eller tillgänglighet. Idag delades priserna för 2021 ut.
Sara och Herta Harrysson
Sara och Herta Harrysson driver tillsammans ett pysselföretag. De engagerar sig för att alla, även barn med funktionsnedsättning, ska få utlopp för sin kreativitet. Bland piprensare, pärlor och paljetter utgår de ifrån att varje människa är unik och fokuserar på möjligheter i stället för begränsningar. Sara och Herta Harrysson är fina förebilder som visar att alla kan.
Snabbt Fixat Sverige AB
Den digitala revolutionen öppnar upp för många möjligheter. Samtidigt riskerar personer med funktionsnedsättning att hamna i ett digitalt utanförskap. Snabbt Fixat delar generöst med sig av sina kunskaper till denna målgrupp på ett föredömligt sätt. Särskilt under pandemin, då behovet av stöd och service har visat sig vara extra stort, har företagets vänliga och professionella medarbetare varit en stor tillgång.
Eva Danielsson – Studieförbundet Bilda
Studieförbundet Bilda är en sammanhållande kraft som genom sitt stora engagemang hittar lösningar och samarbeten som främjar integration på ett bra sätt. Eva har genom sin hängivenhet för integration under många år startat och drivit en mängd studiecirklar och projekt i syfte att möte flyktingar och utrikesföddas behov av etablering i Sverige.
Ann-Sofie Lagercrantz, strateg för social hållbarhet
Ann-Sofie Lagercrantz, strateg för social hållbarhet, har sedan hon började i Kalmar kommun arbetat med sociala hållbarhetsfrågor och särskilt jämställdhet. Ann-Sofies engagemang och kunskaper har värdesatts av såväl kommunens medarbetare som politiker och inneburit att hela kommunen utvecklat synen på jämställdhetsfrågorna. Hennes kunskaper har även uppmärksammats nationellt. Under en tid var Ann-Sofie anställd av SKR (Sveriges kommuner och regioner) för att utbilda i jämställdhetsfrågor. Hennes engagemang innebar att Kalmar deltog i SKR:s Program för Hållbar Jämställdhet (HÅJ) vilket ledde till ett utvecklingssteg för jämställdhetsfrågorna inom kommunen. Hon är nu kommunens processledare för SKR:s projekt Modellkommuner för jämställdhet i styrning och ledning.
Ann-Sofie Lagercrantz är en uppskattad och flitigt anlitad kunskapsspridare och inspiratör för olika organisationer både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Genom åren har Ann-Sofie utbildat och coachat medarbetare, chefer och politiker för en ökad jämställdhet i samhället. Ann-Sofie har genom ett systematiskt och uthålligt arbete i över 20 år bidragit till utveckling av jämställdhetsarbetet i Kalmar kommun. Hon har drivit jämställdhetsfrågorna med strategisk skärpa, djupa kunskaper och stort personligt engagemang. Ann-Sofie har varit en drivande kraft bakom de resultat Kalmar kommun uppnått inom jämställdhetsområdet vilket resulterat i uppmärksamhet på det nationella planet.
Jämställdhetsgruppen för förskolorna Ljusstaden, Björkenäs, Ögonstenen och Rockneby
Tillsammans har ni, genom ert engagemang och er kunskap, lagt grunden för ett långsiktigt och hållbart jämställdhetsarbete. Genom att inspirera varandra, era kollegor och vårdnadshavare, ger ni barn och kompisar på förskolorna samma förutsättningar, rätt till utveckling och ett lustfyllt lärande oavsett kön. Förskolorna Ljusstaden, Björkenäs, Ögonstenen och Rockneby har tack vare er blivit jämställdhetscertifierade och fått utmärkelsen jämställd förskola hösten 2021.