• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Nytt samarbete mellan serviceförvaltningen och omsorgsförvaltningen ökar kvalitén i äldreomsorgen

Nytt samarbete mellan serviceförvaltningen och omsorgsförvaltningen ökar kvalitén i äldreomsorgen

En vanlig dag i Kalmar kommun gör undersköterskor och sjuksköterskor tusentals planerade besök hos olika omsorgstagare. Utöver de planerade besöken har man hundratals larm varje dag.

För många av besöken används cykel som färdmedel, men vid längre distanser används bilar. På omsorgsförvaltningen finns över hundra fordon.
- Dessa fordon sköts idag av medarbetarna själva, som lämnar in på service, för däckbyten och annat som tar upp tid, säger Michael Ländin (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Nu är serviceförvaltningen och omsorgsförvaltningen överens om ett nytt samarbete som innebär att personal från serviceförvaltningen sköter tvätt och annan service av samtliga fordon i omsorgen. Det blir en så kallad “hämta- och lämnaservice”.
- Detta kommer att vara otroligt avlastande för vår personal. Det ger mer resurser till den omsorgsnära verksamhet som medarbetarna är utbildade för och kommer självklart att öka kvalitén i äldreomsorgen, säger Michael Ländin.

Johanna Petersson (C), ordförande servicenämnden håller med:
- Vårt framgångsrika samarbete där serviceförvaltningens professionella personal städar på vård- och omsorgsboenden för att avlasta undersköterskor har visat vägen. Att vi nu fullt ut tar hand om fordonen är ytterligare en förbättring av kommunens sätt att arbeta.

Serviceförvaltningen ska nu rekrytera medarbetare som kan utföra den nya tjänsten. Samarbetet kommer att starta i april 2021. Satsningen finns med i omsorgsnämndens kommande budget och beräknas kosta ungefär 700 000 kronor.

Publicerad: 30 november 2020