En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Detta innebär ett stort resursslöseri och klimatpåverkan helt i onödan. Den 29 september är första internationella matsvinnsdagen, som införts av FN för att inspirera fler att ta vara på den resurs som maten är.
I Kalmar kommun har vi under ett antal år jobbat för att minska vårt kökssvinn.
- Vi vill sprida kunskap i våra skolmatsalar om matsvinn och förhoppningsvis minska vårt egna kökssvinn men även skicka med lite inspiration till hemmen, säger Ann-Sofie Eriksson, enhetschef för kost skola.
Kalmar kommun mäter matsvinnet i skolorna 4 gånger per år och i förskolorna 2 gånger per år. 2019 hade svinnet minskat jämfört med föregående år.
- Det är jätteroligt att se den siffran men det är också viktigt att inte stirra sig blind på skillnaden från år till år utan vi måste ha uthållighet och se vad som händer på lång sikt.
Det slängs ungefär en köttbulle per lagad portion hos oss.
Vill du ha lite inspiration kan du lyssna på senaste avsnitt av Ekopodden: Matprat och svinnsikt, du hittar podden på kalmar.se.
Hos Livsmedelsverket kan du som vill bli lite snällare mot maten och miljön få pepp och tips.Testa svinnsiktscoachen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tillsammans kan vi hitta lösningar och minska matsvinnet och komma till #svinnsikt