Här är du:

  1. www.kalmar.se
  2. Flytta hit
  3. Upptäck Kalmar

Upptäck Kalmar

Kalmar är en modern universitetsstad som också bjuder på rik historia och mycket charm. Här möts dåtid och nutid, avkoppling och puls. I Kalmar finns förutsättningar för alla oavsett om du väljer att bo centralt eller på den vackra landsbygden. Och var du än befinner dig känner du närheten till havet.

 

Kalmar är uppbyggt på öar och var du än befinner dig i staden känner du närheten till havet. Självaste stadskärnan, Kvarnholmen, ligger på en egen ö.

Regioncentrum vid kusten som erbjuder livskvalitet

Att bo i Kalmar innebär på många sätt ett annat liv än att bo i någon av våra storstäder. Här hittar du ett rikt liv för familjen, vacker natur och tilltalande boende. Avstånden är korta och tempot lite lugnare. Var du än befinner dig känner du närheten till havet. Öland, med sin varierade natur och fina stränder ligger inte heller långt bort. Härifrån är det inte heller särskilt långt till övriga Europa.

Genom målmedvetna satsningar har Kalmar utvecklats till en framgångsrik evenemangsstad och vi är stolta över att även 2016 knipa förstaplatsen som Årets Sommarstad.

Två olika typer av landskap dominerar och präglar vår kommun. Delar av det småländska barrskogsområdet sträcker sig in i västra delen av kommunen. Östra delen utgörs av slättland med god jordbruksmark som avslutas med kust och skärgård vid Kalmarsund. Längs kusten finns ett 20-tal friluftsbad. Naturligtvis präglar det geografiska läget friluftslivet. Regionen ligger i växtzon 1 samt ligger i topp med flest soltimmar i Sverige.

Modern universitetsstad

10 procent av kommunens drygt 66 000 invånare är studenter vid Linnéuniversitetet. Linnéuniversitetet är ett modernt och internationellt universitet - ett av Sveriges nyaste lärosäten. Universitetet bedriver utbildning och forkskning i både Kalmar och Växjö. I möten mellan universitetet, näringslivet och samhället föds spännande och nyskapande idéer.

Historiska miljöer

Under sekler stod Kalmar i centrum för rikspolitiska händelser och under medeltiden var Kalmar Slott Sveriges modernaste fästning. Historiska minnesmärken, kullerstensgator och varsamt renoverade byggnader ger staden charm och karaktär. I vår historia finns både Kalmarunionen, Gustav Vasa och Nils Dacke.

Anda av företagsamhet

Kalmar har alltid varit en handelsstad. Idag finns också ett starkt e-handelskluster med flera kända varumärken såsom Bygghemma, Royal Design och Outnorth. Även tillverknings- och tjänstesektorn är starka i regionen, liksom de gröna näringarna. Flertalet av kommunens företag är små och medelstora men i kommunen finns också större bolag med huvudkontor såsom Electra Sweden AB, KLS Ugglarps, Norden Machinery, Trelleborg Sealing Solutions Kalmar AB och Infomaker Scandinavia.

Goda kommunikationer

Från Kalmar/Öland Airport flyger du snabbt och enkelt till Stockholm. Därifrån tar du dig vidare till flera destinationer både nationellt och internationellt. Det finns även flygförbindelser till flera populära charterdestinationer.

Varje dag går det direkttåg till både Malmö, Köpenhamn och Göteborg. Europaväg 22 är såväl länets som hela sydostregionens pulsåder och förbinder Östersjökusten med Öresunds-respektive Mälardalsregionen. Med riksvägarna i öst-västlig riktning knyts Småland och Västsverige ihop i ett nätverk av vägar. Kalmar Hamn har stor betydelse för länets industri och handelsutbyte med andra länder.

Nära till den service du behöver

Oavsett om du väljer att bo på centrala Kvarnholmen, i något av bostadsområdena en bit från centrum eller om du föredrar ett naturnära boende i genuin småländsk miljö, är det inte långt till den service du behöver. Kommunens ambition är att barnomsorg, kommunikationer och skolor ska finnas i närheten av just din bostad.

Sidan granskad 2016-12-27

Mer information:

Observera att alla dokument och externa länkar öppnas i ett nytt fönster.

Kalmar kommun, Box 611, 391 26 Kalmar. Kontaktcenter 0480-45 00 00, fax. 0480-45 00 47, Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.