Här är du:

  1. www.kalmar.se
  2. Flytta hit
  3. Studera

Kalmar – en riktigt bra studentstad!

Kalmar är en universitetsstad. Det blev vi när Linnéuniversitetet bildades 2010. Men en studentstad har vi varit mycket längre än så. Ungefär var tionde Kalmarbo är en student. Du är alltså i gott sällskap!

Om några år kommer hela Linnéuniversitetet att vara samlat här på Universitetskajen i Kalmar.

Studenter i Kalmar brukar säga att det är en ”stor liten stad” och det är precis så det är. I Kalmar är det nära till det mesta och det funkar utmärkt att ta sig runt till fots och på cykel. Samtidigt är staden stor nog att kunna erbjuda en kul fritid vid sidan av studierna.

I Kalmar ligger universitetsbyggnaderna mitt i staden och det tror vi är en fördel för både studenterna och staden som blir full av liv året om. Kalmar är dessutom en av Sveriges mest restaurangtäta städer och på sommaren fylls staden av besökare från hela världen. Vi är faktiskt så bra att vi blev utnämnda till ”Årets sommarstad" både 2015 och 2016!

Några bra tips!

Här i Kalmar hittar du en hel hög med bra ställen, erbjudanden och mötesplatser för dig som student. För att du ska ha en aning om var du kan börja leta kommer en liten ”what-to-do”-lista här.

Folkbokför dig i Kalmar
Folkbokföring är viktigt för att saker som försäkringar, bostadsgaranti, sjukvård, bidrag och rösträtt ska funka och gör det också lättare för din post att komma rätt.

Fixa bostad
Du kanske omfattas av studentbostadsgarantin? Om inte kan du vända dig till Linnéstudenternas bostadsförmedling eller kontakta privata hyresvärdar i Kalmar.

Studentliv
Studentföreningarna och studentkåren Linnéstudenterna erbjuder många roliga aktiviteter.

Kultur, idrott och fritid
Det händer mycket i studentlivet men kanske har du andra fritidsintressen? Sök föreningar här.

Evenemang
Sugen på en konsert, pjäs eller happening? Eller vill du se dig omkring i Kalmar eller på Öland? Kolla vår evenemangskalender för tips. Du kan också ladda ner appen "Kalmar Official" där du hittar evenemang, sevärdheter och annat värt att veta om Kalmar.

Inflyttarträffar
Då och då bjuder Kalmar kommun in till inflyttarträffar. Vi träffas på någon av stadens restauranger, pubar eller liknande. Det blir lite afterwork-känsla där det ofta också bjuds in någon gäst som berättar något spännande om Kalmar eller annat. Håll koll i appen "Kalmar official".

Extrajobb
I Kalmar kommuns organisation jobbar drygt 5500 personer inom ett stort antal områden. Du kan jobba extra på timvikariat, sommarjobb eller bli studentmedarbetare hos oss och få jobba avlönat med uppgifter inom ditt eget utbildningsområde. En bra chans till erfarenhet och kontakter.

Jobba ideellt
I Kalmar hittar du många organisationer som söker volontärer.

Skriva exjobb
I den breda verksamhet som Kalmar kommun bedriver, finns goda möjligheter för dig att hitta ett bra uppdrag/exjobb. Kolla på vår Exjobbssida eller på MyCareer vad som är aktuellt just nu.

Påverka
Din åsikt betyder mycket för oss och du är välkommen att delta i utvecklingen av Kalmar. Tillsammans med Linnéstudenterna och Linnéuniversitetet arbetar vi dessutom för att bli en ännu bättre studentstad! Anmäl ditt intresse hos studiesocialt ansvarig på  Linnéstudenterna om du vill hjälpa till.

Rabatter
Det finns massor av studentrabatter. De flesta är kopplade till Mecenatkortet eller Studentkortet. Men självklart finns lokala rabatter som är kopplade till ett medlemskap hos Linnéstudenterna!

Stipendier
Det går att söka stipendier både för specifika studier, projekt eller för att du kommer från eller bor i ett speciellt geografiskt område. Kalmar kommuns stipendier inklusive KLIRR-projektmedel som du kan söka om du vill arrangera något för unga i Kalmar. Här finns ytterligare tips på stipendier

Cykla
Med en cykel tar du dig lätt runt i hela Kalmar. På våra cykelsidor hittar du info om allt från cykelauktioner till cykelpumpar, service och kartor.

Skaffa prylar
Vill du köpa begagnade prylar är du välkommen till Återbruket. I stan hittar du även flera andra vintage- och second-hand-affärer.

Karriär
Kalmar erbjuder goda möjligheter till arbete och kompetensutveckling efter din studietid. Det finns också flera nätverk och företagarorganisationer där du som student kan ingå och skapa dig ett nätverk för framtiden!

Starta eget
Om du vill bli egenföretagare så finns många aktörer i Kalmar som kan hjälpa dig. Kanske vill du utveckla och testa din idé? Då är Drivhuset något för dig!

Vi hoppas att du får en fantastisk studietid och att du vill stanna kvar i Kalmar när du är klar med studierna.

Välkommen till Kalmar!

Sidan granskad 2017-01-30

Mer information:

Observera att alla dokument och externa länkar öppnas i ett nytt fönster.

Kalmar kommun, Box 611, 391 26 Kalmar. Kontaktcenter 0480-45 00 00, fax. 0480-45 00 47, Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.