Här är du:

 1. www.kalmar.se
 2. Nyheter
 3. Över 15 miljoner i utökat stöd till föreningar

Huvudnavigering:

Över 15 miljoner i utökat stöd till föreningar

Publicerad: 13 maj 2016

Kalmar kommun gör en satsning på föreningslivet och utökar investeringsbidragen kommande år.
– Under 2016 bedömer vi att det finns ett ekonomiskt utrymme att bevilja ytterligare ansökningar om investeringsbidrag. För det enskilda året 2016 utökas därför Kultur- och fritidsnämndens budgetram med 15,3 miljoner kronor, berättar kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

Kalmar kommun beviljar årligen via kultur- och fritidsnämnden investeringsbidrag till föreningsägda anläggningar. Varje år finns ansökningar som inte kan beviljas inom den ram som kultur- och fritidsnämnden förfogar över. Kommunfullmäktige har därför genom åren beslutat om särskilda insatser.
– Ett exempel är 2008 års bidrag till Kalmar Hästsportklubb om 16,5 miljoner kronor för uppförande av ridanläggning och 2011 års bidrag till IFK Kalmar om 5 miljoner kronor för nya omklädningsrum, förklarar kommunalråd Anders Andersson (C). 

Ökar med 15 miljoner
Även i år finns ett stort behov bland kommunens föreningar att göra investeringar i lokaler eller av andra åtgärder för deras verksamheter. För det enskilda året 2016 utökas därför Kultur- och fritidsnämndens budgetram för investeringsbidrag med 15,3 miljoner kronor. Nämnden får från och med 2016 och framåt också en utökad driftbudgetram på 400 000 kronor för ökade driftsbidrag till Skälby 4H och 150 000 kronor till Bjursnäs Bygdegårdsförening. Detta för att de ska klara sin verksamhet.
– Kommunens föreningsliv bedriver en stor barn- och ungdomsverksamhet men har också en avgörande betydelse för folkhälsan i alla åldrar. Goda förutsättningar för kommunens föreningsliv är avgörande för att Kalmar ska fortsätta utvecklas och vara attraktivt för både invånare och besökare, menar kommunalråd Bertil Dahl (V). 

Investeringsstöden förutsätter, enligt det nuvarande regelverket, att föreningarna själva finansierar 50 procent.  Bland de föreningar som sökt bidrag men fått avslag finns:

 • Kalmar Golfklubb som vill bygga nytt klubbhus och handikappanpassa byggnader, vägar och entréer
 • Kalmarbygdens fältrittklubb som vill renovera tak och elinstallationer
 • Ridklubben Udden som vill renovera sadelkammare, bygga vindsförråd, köpa en fyrhjuling, byta system för vattenförsörjning i stall, komplettera hängrännor på ridhus, bygga ny tvättstuga och bygga nytt gäststall
 • Möre BK som vill renovera omklädningsrum och garage samt renovera klubbhus Loverslunden
 • IFK Berga som vill köpa ny kyl & frys, måla klubbhuset och införskaffa nya bord och stolar
 • Kalmar Motorklubb som vill anlägga Endurobana
 • Läckeby GOIF som vill bygga nytt staket mot järnväg
 • Södermöre RF som vill bygga domartorn och sekretariat samt skjul för förvaring

För Folkets hus och bygdegårdsföreningar avsätts ett engångsbelopp för investeringar på 3 miljoner kronor. För Scoutföreningar avsätts ett engångsbelopp för investeringar på 1.5 miljon kronor. För övriga föreningar avsätts ett engångsbelopp för investeringar på 2 miljoner kronor.
– För att också ge utrymme för nya ansökningar att komma in är utökningen av budgetramen för 2016 högre än de bidrag som föreningarna nedan har ansökt om, berättar kommunalråd Dzenita Abaza (S). 

Särskilt bidrag till IFK Kalmar
IFK Kalmars damlag är framgångsrikt och spelar nu i Elitettan. Fram tills i år har Svensk Elitfotboll haft ett TV-avtal som givit lagen i Elitettan och Allsvenskan ekonomiskt stöd. I år har man misslyckats med att nå en motsvarande uppgörelse om TV-sändningar. Av den anledningen tappar IFK Kalmar ca 400 000 i intäkter.
– Det är ett uteblivet stöd som man själva inte har kunnat förutse men som riskerar föreningens ekonomi och därmed fortsatt spel i Elitettan.  Laget är viktigt för Kalmar och är också förebild för yngre tjejer som spelar fotboll. IFK Kalmar föreslås mot denna bakgrund ges ett ekonomiskt stöd på 400 000 kronor för 2016, berättar Johan Persson (S). 

De av majoriteten lagda förslaget kommer att behandlas ihop med budgeten på kommunfullmäktiges sammanträde i juni.

Sidan uppdaterad 2016-05-13

 • Hitta på Kalmar.se

Kalmar kommun, Box 611, 391 26 Kalmar. Kontaktcenter 0480-45 00 00, fax. 0480-45 00 47, Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.