Här är du:

  1. www.kalmar.se
  2. Nyheter
  3. Lådor innehöll historisk skatt

Huvudnavigering:

Lådor innehöll historisk skatt

Publicerad: 05 april 2016

Nyligen hittades två trälådor med material som tros ha tillhört Kalmars första stadsarkitekt J Fred Olson i ett skyddsrum i källaren på samhällsbyggnadskontoret.

J Fred Olson var Kalmars första stadsarkitekt och var verksam mellan 1904 och 1937. Under denna period ritade han omkring 450 byggnader i Kalmar, bland annat varmbadhuset, Vasaskolan, riskvarnen och ett antal bostadshus längs Drottning Margaretas väg och Stagneliusgatan. Han hade eget arkitektkontor samtidigt som uppdraget som stadsarkitekt. Det är möjligt att dokumenten som nu har hittats kommer just från hans eget kontor.

Gunnar Magnusson, Kalmar hembygdsförening, fick äran att öppna lådan.

Under sin tid som stadsarkitekt ritade J Fred Olson hus i Jugendstil, nationalromantik och funkis. Han var förtjust i det nationalromantiska och tog gärna inspiration från Vasaborgarnas pampiga torn eller 1600-talsmotiv.

Bland ritningarna i lådan fanns bland annat en vacker blyertsteckning från 1919 färglagd med färgpenna och ett verkligt konstverk. Bilden visade en pampig byggnad med torn som möjligtvis kunde ha hamnat i kvarteret Mullbärsträdet vid Vasaskolan, men som aldrig byggdes.

Vackra ritningar för ett hus som aldrig byggdes i kvarteret Mullbärsträdet.

- Det är egentligen lika spännande att se vad som inte blev av säger Björn Strimfors, nuvarande stadsarkitekt i Kalmar.

Marie Johansson, som är kommunarkivarie, berättar att hon hoppas på att kunna hitta dokumentation från de så kallade landskommunerna. För Kalmar stad finns nämligen ett ganska bra arkiv sedan lång tid tillbaka. Situationen för landskommunerna är sämre eftersom de inte hade lika tydliga rutiner för arkivhållning och det därför inte finns lika mycket bevarat. Kanske kan några ritningar till byggnader från dem dyka upp i den här lådan.

Kommunarkivarie Marie Johansson visar upp några dokument från lådan.

Att ta hand om innehållet i lådorna blir nu ett gemensamt projekt för kommunarkivarie Marie Johansson, Gunnar Magnusson från Kalmar hembygdsförening och Richard Edlund, bebyggelseantikvarie på Kalmar läns museum. Om sina egna drömfynd säger Richard så här:

- J Fred Olson var dagskontrollant vid renoveringarna av Kalmar slott och domkyrkan. Det vore väldigt kul att hitta någon dokumentation från det.

Nu kommer arbetet med inventeringen av materialet att fortsätta för att få svar på vad det egentligen är för skatt vi har i lådan.

Richard Edlund, bebyggelseantikvarie Kalmar läns museum, visar upp en av ritningarna.

Om Kommunarkivet

I kommunarkivet finns alla kommunala handlingar från 1863 och framåt bevarade. Det är allt från kommunalskattelängder med gamla yrkestitlar och dokumentation från barnavårdsnämnden och fattigvården till betygsdokument och lönelistor.

Alla är välkomna till kommunarkivet. Många besökare är släktforskare eller på jakt efter kontaktuppgifter till en klassåterträff berättar Marie Johansson. Det som efterfrågas mest är dock kopior på slutbetyg.

Varje år får arkivet in ungefär 50 nya hyllmeter för arkivering. Huvuddelen av dokumenten kommer från kommunens förvaltningar men ibland dyker det även upp gamla skatter som dessa lådor. De kan exempelvis komma från vindar i gamla prästgårdar, hembygdsföreningar och liknande.

Mellan 1863 och 1970 fanns de så kallade landskommunerna, där vad som idag är stadsdelar och småorter var egna kommuner. Från en del landskommuner i det som idag är Kalmar kommun saknas en del handlingar. Marie vill därför passa på att uppmana den som eventuellt hittar gammal kommundokumentation att komma in med den till kommunarkivet så att den kan bevaras för eftervärlden och vara till glädje för fler.

Sidan uppdaterad 2016-04-05

Mer information:

Observera att alla dokument och externa länkar öppnas i ett nytt fönster.

  • Hitta på Kalmar.se

Kalmar kommun, Box 611, 391 26 Kalmar. Kontaktcenter 0480-45 00 00, fax. 0480-45 00 47, Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.