Här är du:

  1. www.kalmar.se
  2. Nyheter
  3. Kalmarsundskommissionen har fått en ny ordförande

Huvudnavigering:

Kalmarsundskommissionen har fått en ny ordförande

Kommentera sidans innehåll

Fält markerade med * måste fyllas i.

Publicerad: 23 mars 2017

Roland Åkesson (C) har varit kommunalstyrelsens ordförande i Mönsterås i hela 31 år, en post som han nu lämnar för att ge plats till andra åtaganden. Ett av dessa nya åtaganden är hans tillträde som ny ordförande för Kalmarsundskommissionen. Han efterträder Olof Johansson som drar sig tillbaka efter många år på ordförandeposten.

Johan Persson och Roland Åkesson

Roland Åkesson började sin politiska bana på 60-talet och redan då var miljöfrågor ett av hans största intressen och en av anledningarna till att han började engagera sig politiskt.

- Under början av 1980-talet blev jag ordförande för Kommunförbundets Miljödelegation som då var ett samverkansorgan för Kalmar läns kommuner, säger Roland Åkesson.

Att vara ordförande i Kalmarsundskommissionen ser Roland som ett intressant uppdrag då vatten- och miljöfrågor inte stannar över kommungränserna och heller inte över landsgränserna med tanke på Östersjön. Johan Persson (S) tillträder som vice ordförande.

- Jag och Johan har arbetat bra ihop i många år i regional samverkan och nu har vi ett viktigt arbete framför oss. En brinnande punkt är att se de ämnen som släpps ut som en resurs, så som fosfor. Då får vi även starkare ekonomiska drivkrafter att minska utsläppen, säger Roland Åkesson.

Kalmarsundskommissionen har styrkan av att ta tillvara kunskaper från det akademiska, i form av Linnéuniversitetet och sammanfoga denna kunskap med lokala erfarenheter och projekt.

- Det krävs samverkan kring dessa frågor för att få stöd nationellt. Jag ser fram emot att få vara ordförande för Kalmarsundskommissionen då det är en mycket angelägen fråga att höja vattenstatusen i vår region, säger Roland Åkesson.

Nu kommer Roland bland annat förutom att vara ordförande i Kalmarsundskommissionen, även vara ordförande i miljönämnden i Mönsterås Kommun.

Sidan uppdaterad 2017-03-23

  • Hitta på Kalmar.se

Kalmar kommun, Box 611, 391 26 Kalmar. Kontaktcenter 0480-45 00 00, fax. 0480-45 00 47, Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.