Vanliga frågor till företagslotsen

Här ger vi dig svaren på de vanligaste frågorna till företagslotsen.

Vanliga frågor till företagslotsen

 • Mitt företag behöver en ny lokal, vad kan jag göra?

  Företagslotsen hjälper gärna till att skicka ut en lokalförfrågan till fastighetsägare i Kalmar kommun. Vi har möjlighet att skicka förfrågan till ett 80-tal fastighetsägare. Det brukar vara effektivt. Så fundera gärna över dina behov. Läge, typ av lokal, yta, behov av kök, toalett och dylikt?

  Du kan också själv ta kontakt med fastighetsägare. Kontaktuppgifter hittar du i vårt företagsregister.

 • Mitt företag vill köpa ledig mark i Kalmar. VIlka möjligheter finns det?

  Kalmar kommun har ledig verksamhetsmark till försäljning. Flygstaden och Fjölebro är t.ex. två centrala verksamhetsområden med stor potential och som kan ge dig nya möjligheter.

  Kontakta företagslotsen för mer information.

 • När behöver jag söka tillstånd?

  För att driva företag är det viktigt att du tar reda på om verksamheten kräver tillstånd, registrering eller annan anmälan till någon myndighet. Många tillstånd kan ta tid att få så det är bra att vara ute i god tid.

  På kalmar.se har vi samlat några av de vanligaste tillstånden men också vad som gäller kring tillsyn.

  Många byggåtgärder kräver t.ex. bygglov eller anmälan enligt plan- och bygglagen. Du behöver även bygglov för att sätta upp skyltar och strålkastare. Läs mer om bygglov på Kalmar kommuns sidor på mittbygge. se där du också kan ansöka om bygglov digitalt.

  Du behöver t.ex. också tillstånd för att servera alkohol, starta upp miljöfarlig verksamhet såsom biltvätt, bensinstation och liknande. Ska du starta och driva livsmedelsföretag krävs det istället registrering.

 • Vad ska jag tänka på då jag vill arrangera evenemang?

  När du ska arrangera evenemang behöver du oftast söka tillstånd av olika slag.

  Vi har satt ihop en guide som ger dig tips om vad du ska tänka på vid offentliga tillställningar och tillfälliga arrangemang.

 • Vad finns det för företagsnätverk i Kalmar?

  Kalmar har flera företagarföreningar och affärsnätverk som hjälper, stöttar och verkar för företagens bestånd och utveckling. De fungerar samtidigt som sociala nätverk.

Sidan uppdaterad 2014-09-11

 • Söka tillståd?
 • Ta del av näringslivsenhetens nyhetsbrev
 • Etablera verksamhet i Kalmar

Kalmar kommun, Box 611, 391 26 Kalmar. Kontaktcenter 0480-45 00 00, fax. 0480-45 00 47, Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.