Här är du:

 1. www.kalmar.se
 2. Invånare
 3. Resor och trafik
 4. Parkering
 5. Boendeparkering
 6. Vanliga frågor om boendeparkeringstillstånd

Vanliga frågor om parkeringstillstånd

Vanliga frågor om boendeparkering

 • Hur ansöker jag om boendeparkering?

  Än så länge är det bara du som är boende på Kvarnholmen som kan ansöka om boendeparkeringstillstånd, men det kommer  även att införas på Malmen, Ängö, Norrgård och Bremerlyckan/Gamla stan. Boende i dessa områden har fått information om boendeparkering via brev. De nya reglerna träder i kraft allt eftersom respektive område blir färdigställt, men tidigast i mars 2017. Informationen kommer att uppdateras på kalmar.se allt eftersom.

  Du kan ansöka om boendeparkeringstillstånd om du är folkbokförd och har bostadsadress på Kvarnholmen, har körkort och står registrerad som bilägare i Vägtrafikregistret. Du kan även få boendeparkeringstillstånd om du har en tjänstebil och har rätt att använda bilen för privat bruk eller om du leasar en bil.

   Här kan du ansöka om boendeparkeringstillstånd

 • Vad kostar ett boendeparkeringstillstånd?

  För boendeparkering krävs ett tillstånd som kostar 250 kronor och är giltigt i två år. Utöver tillståndet behöver du köpa en 30-dagarsbiljett (kalenderdagar) för 100 kronor (normalpris 300 kronor). Det ger dig möjlighet att parkera på tillåtna parkeringar som kostar fem kronor per timme på Kvarnholmen. Du som har tillstånd för boendeparkering kan stå parkerad sju dygn på de grönmarkerade parkeringsplatsområdena. På de grönmarkerade parkeringsplatserna längs gatorna kan du parkera tre dygn  (se parkeringskarta Kvarnholmen i högermarginalen).

  En 30-dagarsbiljett innebär inte reserverad parkeringsplats.

 • Var får jag parkera med boendeparkeringstillstånd?

  Du får parkera på de grönmarkerade parkeringar som kostar fem kronor per timme. 

  Det finns inte några reserverade parkeringsplatser, utan du parkerar i mån av plats.

  På parkeringskartan över Kvarnholmen ser du vilka parkeringar som är grönmarkerade. Parkeringskarta

  Som en extra bonus kan du som har ett boendeparkeringstillstånd stå parkerad sju dygn på de grönmarkerade parkeringsplatsområdena. På de grönmarkerade parkeringsplatserna längs gatorna får du som har boendeparkeringstillstånd stå parkerad tre dygn.

 • Går det att betala boendeparkeringsbiljetten med kort?

  Det går att betala både boendeparkeringstillståndet och 30-dagarsbiljetten med kort. Här kan du göra din ansökan och din betalning. Du som redan har ett boendeparkeringstillstånd anger bara ditt kundnummer.

  Observera att du vid ett kortköp inte får någon biljett, utan parkeringsvakterna läser av betalningen i databasen.

  30-dagarsbiljetten som köps i parkeringsautomaterna ska alltid placeras väl synlig i vindrutan.

 • Varför får jag inget bevis på att jag har betalat min boendeparkering?

  Att du är innehavare av boendeparkeringstillstånd kontrolleras av parkeringsvakterna mot en databas. Därför får du ingen dekal eller tillståndsbevis att placera i vindrutan.

  Däremot om du köper en 30-dagarsbiljett i parkeringsautomaten ska den alltid placeras väl synlig i vindrutan. 

 • Hur gör jag om jag har mer än en bil?

  Boendeparkeringstillståndet gäller per bil. Har du mer än en bil i familjen kan du ansöka om ytterligare boendeparkeringstillstånd.

  Förutsättningen är att den som ansöker om extra boendeparkeringstillstånd är registrerad på bilen och har körkort samt är folkbokförd på samma adress som du.

 • När träder de nya parkeringsreglerna i kraft och vad är det som gäller?

  Nya parkeringsavgifter gäller från och med när respektive område blir färdigställt men tidigast från och med mars 2017. Se nedan.

  Kvarnholmen

  Den avgiftsbelagda tiden är vardagar samt lördagar och dag innan helgdag 9-15.

  Betalning kan ske i parkeringsautomat med mynt eller kort. Kreditkorten Visa Electron och Mastercard Maestro går inte att betala med. Vid problem ring 0480-45 04 00. Man kan också SMS-parkera. Avgiften är samma både vid betalning i automat och vid SMS-parkering. Om SMS-parkering går att läsa under rubriken SMS-parkera, till vänster.

  Pendlarparkering/månadsbiljett: 300 kronor för 30 dygn (kalenderdagar)

  Boendeparkering: 300 kronor för 30 dygn (kalenderdagar). Läs mer om boendeparkering i menyn till vänster.

  Avgift per timma: 5 kronor per timme på de platser som är grönmarkerade på parkeringskartan. Övriga platser på Kvarnholmen kostar 10 kronor per timme. Se parkeringskarta nedan eller i menyn till höger.

  Varvsholmen

  Pendlarparkering/månadsbiljett: 200 kronor för 30 dygn (kalenderdagar)

  Avgift per timma: 5 kronor per timme. Den avgiftsbelagda tiden är vardagar samt lördagar och dag innan helgdag 9-15.

  Malmen, Ängö, Norrgård och Bremerlyckan/Gamla stan

  Den avgiftsbelagda tiden är vardagar samt lördagar och dag innan helgdag 9-18.

  Pendlarparkering/månadsbiljett: 200 kronor för 30 dygn (kalenderdagar)

  Boendeparkering: 200 kronor för 30 dygn (kalenderdagar). Läs mer om boendeparkering i menyn till vänster.

  Avgift per timma: 5 kronor per timme. Den avgiftsbelagda tiden är vardagar samt lördagar och dag innan helgdag 9-18.

  Karta över nya boendeparkeringsområden

  Förslag på ny boenbdeparkeringsområden

 • Inom vilka områden gäller 7-dygnsparkering och var gäller 3-dygnsparkering för mig med boendeparkeringstillstånd?

  Inom kort kommer kalmar.se uppdateras med kartor liksom den kartan som finns över Kvarnholmen, så håll utkik. När det gäller Kvarnholmen så gäller 7-dygnsparkering på de parkeringsplatsområden på kartan som är grönmarkerade och de med grönrutigt mönster och 3-dygnsparkering gäller på de grönmarkerade parkeringsplatserna längs gatorna.

 • Får vem som helst parkera där det är skyltat boendeparkering?

  Ja, vem som helst får parkera där det är skyltat för boendeparkering, men inte på samma villkor som för dig med boendeparkeringstillstånd.

 • Kommer parkeringstillståndet för rörelsehindrade att förändras?

  Du som har ett PRH-kort står fortfarande avgiftsfritt, men vill du däremot stå parkerad på samma villkor som de med boendeparkeringstillstånd behöver du ansöka även om detta tillstånd separat. Obs! Du söker tillstånd först när respektive områdens parkeringsavgifter träder i kraft.

 • Om jag har blivit beviljad och betalat för mitt boendeparkeringstillstånd för Ängö men flyttar inom ett halvår till Bremerlyckan, behöver jag ansöka om boendeparkeringstillstånd på nytt?

  Byter du område på grund av flytt så måste du söka nytt boendeparkeringstillstånd och en ny avgift tas ut. Denna avgift avser handläggning och kontroll att du verkligen bor på adressen och står som ägare till det fordon som du ansökt boendeparkeringstillstånd för.

 • Cellgravens parkering tillhör ju idag Kvarnholmens boendeparkeringsområde. Kommer detta att ändras i och med att Malmen blir boendeparkeringsområde?

  Enligt nuvarande beslut kommer Cellgravens parkering fortfarande att tillhöra Kvarnholmens boendeparkeringsområde.

 • Kommer 3-dygnsparkeringen gälla längs gatorna även på Kvarnholmen?

  Ja,  3-dygnsparkering gäller på de  parkeringsgator längs gatorna som är grönmarkerade på parkeringskartan. 7-dygnsparkering  gäller för de parkeringsplatsområden på kartan som är grönmarkerade och de med grönrutigt mönster.

 • Jag har en leasing-, tjänste- eller arbetsfordon som får användas för privat bruk. Kan jag söka om boendeparkeringstillstånd?

  Ja, men du kommer att behöva skicka in ett skriftligt intyg från ditt företag att du får använda fordonet även för privat bruk. En bedömning kommer sedan att ske från fall till fall av  handläggare på kommunen. Obs! Skicka in ditt intyg först när boendeparkering träder i kraft i ditt område. Mer information om när det sker kommer du att få via brev samt på kalmar.se.

 • Jag studerar eller arbetar tillfälligt i Kalmar. Kan jag ansöka om boendeparkeringstillstånd?

  Ja, det kan du. Till din ansökan ska du bifoga ett intyg från din arbetsgivare eller skola samt skicka med en kopia på ditt hyreskontrakt på din bostad. Du anger den tidsperiod som du ska arbeta eller studera i Kalmar och du måste stå som ägare av det fordon som du ansöker boendeparkeringstillstånd för.

 • Vilka fordon gäller boendeparkeringstillståndet för?

  Boendeparkeringstillståndet gäller för personbilar klass 1 som är i trafik. Ditt fordon får alltså inte vara avställt eller ha kör-eller brukandeförbud.

Sidan uppdaterad 2013-06-28

 • Närtrafiken hämtar dig

Kalmar kommun, Box 611, 391 26 Kalmar. Kontaktcenter 0480-45 00 00, fax. 0480-45 00 47, Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.