Kampanj

Under oktober i år genomför Kalmar kommun tillsammans med Polisen för femte året en cykellysekampanj. Nu finns det alltså extra stor anledning att tänka till kring hur man har det med lyset på sin cykel. Främst för att vara rädd om sig så klart men också för att inte riskera att få onödiga böter.

Det är femte året som cykellyseskampanjen körs och hittills har kampanjen varje år resulterat i en markant ökning av användande av cykellysen. Visionen är så klart att inte en endaste cyklist ska röra sig i mörkret utan att synas så det är fortfarande en lång väg att gå. Se också den kortfattade rapporten om årets cykellysekampanj i menyn till höger.

I Sverige är det lag på cykellyse, både bak och fram. Vid färd i mörker och vid avsaknad av lysen får man böta 500 kronor per lyse. Det är viktigt att du testar att lysena fungerar innan du ger dig ut i mörkret.

Glöm inte bort baklyset! Enligt NTF:s statistik sker var femte kollision mellan motorfordon och cykel i mörker och då oftast genom att cyklisten blir påkörd bakifrån. Med bra cykelbelysning och reflexer syns cyklisten på ungefär 300 meters håll, med avsaknad av reflexer och belysning är avståndet bara cirka 20 till 30 meter. (Källa NTF)

      synsduintefinnsduinte

Här kan du läsa mer om cyklisters synbarhet i trafiken:
http://www.ntf.se/Stockholm/pdf/Rapport%2010%20Cyklisters%20synbarhet%202007.pdf

Är din cykel lysande?
Vid färd i mörker måste din cykel enligt lag alltid ha belysning och reflexer. En cykel ska ha:

  • en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får var av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut.
  • strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.
  • röd reflex baktill
  • vit reflex framtill
  • vit eller orangegul reflex åt sidan

En tillkopplad cykelkärra ska ha en röd reflex bakåt eller en baklykta som kan visa rött ljus bakåt om reflex saknas. Cykel som leds av gående eller vid färd dagtid omfattas inte av kraven.

En cykel måste också vara utrustad med broms och ringklocka. Kalmar kommun rekommenderar även: dubbdäck, lås, stöldskyddsmarkering och kedjeskydd. Alla under 15 år måste enligt lag bära cykelhjälm.

Du som cyklar bör självklart använda hjälm även om du är över 15 år, och glöm inte bort reflexerna. Med reflexer syns du betydligt bättre och det allra bästa är reflexväst!
(Källa Transportstyrelsen)
Du kan läsa mer om vilka regler som gäller för dig som cyklar på Transportstyrelsens hemsida: https://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Fordon/fordonsregler/Cykel/

Källor: polisen.se, P4 Örebro, trafikverket.se

Sidan granskad 2016-12-28

Mer information:

Observera att alla dokument och externa länkar öppnas i ett nytt fönster.

Kalmar kommun, Box 611, 391 26 Kalmar. Kontaktcenter 0480-45 00 00, fax. 0480-45 00 47, Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.