Cykelstölder

Rör inte min cykel

Några tips för att minska risken för cykelstöld

 • Lås cykeln med ett SSF-godkänt lås.
 • Bäst är att ha både ett fast monterat och ett löst lås. Det fasta låset nyttjar man vid korttidsparkeringar när cykeln står relativt säkert. Det lösa låset kompletterar man med vid längre tids parkering eller då cykeln står på en mer osäker plats. Lås då helst fast cykeln i t.ex. cykelstället, gärna i ramen och inte bara i framhjulet.
 • Märk cykeln med ditt personnummer och skriv upp ramnumret om du inte redan har det på ett kvitto. Polisen hittar ofta stulna cyklar och då är det viktigt att de är korrekt märkta.
 • Lås gärna in cykeln när du inte använder den om du har möjlighet till det.
 • Om du köper en begagnad cykel ska du alltid kräva att få se originalkvitto. Uppmuntra inte till häleri genom att köpa stulna cyklar.
 • Se till att spara kvitton på cykelköp.
 • Anmäl alltid till polisen vid förlust av cykel oavsett hur du tror att den kommit bort. Detta även om det är en gammal cykel. Chansen finns att den tas om hand och snart väntar på att återse dig! Se kontaktuppgifter till polisen under länken till höger.

 

Exempel på godkända lås

 

 cykelås 1lås 1lås 2

 

Inte godkänt lås

cykellås ej godkännd

En inplastad cykelvajer på 8-10 mm tjocklek kan verka betryggande, men sådana är inte godkända av SSF Stöldskyddsföreningen eftersom de lätt forceras med en enkel sidavbitare.

Detta jobbar vi på kommunen med

 • Att successivt utrusta fler cykelparkeringar med bättre cykelställ som medger smidig fastlåsning av ramen.
 • Att anlägga cykelparkeringar med bra cykelställ på platser där det saknas, t.ex. på en del prioriterade busshållplatser. En del av stationsområdets cykelparkering är redan upprustad.
 • Att genomföra cykelparkeringskontroller ca 2 ggr/år på Kvarnholmen för att identifiera övergivna cyklar och därmed få ökad tillgänglighet och ordning i cykelställen. Kommunen förvarar cyklarna i tre månader och lämnar under denna tid tillbaka dem till ägaren om denne visar upp en polisanmälan och kan styrka att man är ägaren (kvitto, garantisedel, nyckel etc). Du får vägledning av Polisen vart du vänder dig för att hämta ut din cykel om de konstaterar att vi har den i vårt förvar. Läs mer om cykelparkeringskontrollerna under fliken ”Cykelparkering” till vänster.

Kontakta alltid polisen och gör en anmälan om du saknar din cykel. Se kontaktuppgifter till polisen under länken till höger.

Kommunen förvarar omhändertagna cyklar från cykelparkeringskontroller på Kvarnholmen i tre månader och lämnar under denna tid tillbaka dem till ägaren om denne visar upp en polisanmälan och kan styrka att man är ägaren (kvitto, garantisedel, nyckel etc). Du får vägledning av Polisen vart du vänder dig för att hämta ut din cykel om de konstaterar att vi har den i vårt förvar.

Läs mer om cykelparkeringskontrollerna under fliken ”Cykelparkering” tll vänster.

Sidan granskad 2017-04-12

Mer information:

Observera att alla dokument och externa länkar öppnas i ett nytt fönster.

 • Närtrafiken hämtar dig

Kalmar kommun, Box 611, 391 26 Kalmar. Kontaktcenter 0480-45 00 00, fax. 0480-45 00 47, Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.