Pumpstationer

Visst finns det inget värre än att upptäcka att man har dåligt pumpade däck när man redan har kommit en bit på vägen?

För aktuell information kring cykelpumpar så klicka på den digitala kartan i länken här till höger eller ladda ner Kalmarappen til din smartphone eller surfplatta och klicka dig fram till cykelkartan.

Instruktion för handpumparna vid bl.a. stationen och Friskis & Svettis:

  1. Ställ cykeln så att hjulet hamnar intill pumpen och gärna lutandes bort från pumpen när den står på stödet.
  2. Snurra hjulet så att ventilen kommer halvhögt upp. Då räcker luftslangen lätt.
  3. Sätt på det svarta munstycket. Lilla hålet innerst för vanlig cykelventil och stora hålet ytterst för mountainbikeventil (typ bilventil).
  4. Lås munstycket genom att fälla upp den silvriga spaken ovanpå munstycket.
  5. Släpp munstycket och använd båda händerna till att pumpa för hand med det rostfria handtaget.
  6. Pumpa tills du har önskat tryck i däcket. Det avläser du på tryckmätaren på pumpens ovansida. På däckets sida anges rekommenderat tryck i bar. Oftast är runt 4-5 bar lämpligt.
  7. Fäll ned det silverfärgade vredet och ta av munstycket. Klart!

Obs! Om du inte lyckas få i luft kan det antingen bero på att den lilla kulan som ska kunna röra sig inne i din ventil har fastnat = köp en lös ventil och byt (gäller traditionell cykelventil) eller så kan det bero på att pumpmunstycket blivit slitet så att det inre, mindre hålet slitits och blivit för stort för att passa en vanlig cykelventil. Gör då gärna en felanmälan till kommunens kontaktcenter på tel 0480-45 00 00.

Sidan uppdaterad 2015-07-15

Mer information:

Observera att alla dokument och externa länkar öppnas i ett nytt fönster.

Kalmar kommun, Box 611, 391 26 Kalmar. Kontaktcenter 0480-45 00 00, fax. 0480-45 00 47, Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.