Tack för att du cyklar!

Publicerat 2016-08-30

Vinnare från Lantfestens tipstävling utsedda

Fem vinnare med rätt svar har dragits bland alla svar vi fick in i samband med Lantfesten på Skälby den 10 augusti. Vinnarna är Emma Svensson, Lars Å Nilsson, Iréne Madsen-Ekstrand, Evelina Lindkvist och Emil Engqvist.

Alla har meddelats och har ett fint Abus bygellås som väntar i kontaktcentret i stadshuset. Rätt svar på tipsfrågan var det sista alternativet (nr 7) som falskt påstod att även vuxna omfattas av hjälmtvånget. Men hjälm kan man gärna använda ändå så klart även utan tvång!

Publicerat 2016-05-06

Förnyelse vid stationen

Nu har ett stort antal gamla, ofunktionella cykelställ bytts mot nya vid järnvägsstationen. Dessa ställ minskar risken för att styrena tar i varandra, ger bättre stöd och minskad risk att cyklar välter på varandra och därmed minskad risk för skador på framhjulet. Dessutom nu möjlighet att låsa fast cykelns ram i stället med ett vanligt bygellås. Ta för vana att använda sådana lås här. Tack för att du cyklar!

Nya cykelställ vid järnvägsstationen

Publicerat 2016-04-12 och uppdaterad 2016-04-19

Rätt svar i tävling under Hallå Hälsa-mässan samt Vårmarknaden!

I vår tävling under Hallå Hälsa-mässan på Guldfågeln Arena den 9 april och på Vårmarknaden på Skälby den 16 april hade vi en fråga om vilket påstående om de olika vägmärkena som var falskt och det var ”3. Cykla på som vanligt men i max 30 km/h.” Vägmärket betyder egentligen att fordonstrafik är förbjuden, vilket gäller även cyklister.

Vinnare av var sitt bygellås är Pär Erlandsson (Hallå Hälsa) och Siv-Ping Von (Vårmarknaden). Stort Grattis till er!

Tack för att du cyklar!

 Fordonstrafik förbjuden

Publicerat 2016-03-10

Cyklande Kalmar i medvind

Nu släpper Kalmar kommun cykelbokslutet för 2015 och kan presentera riktigt spännande siffror rörande utvecklingen av cykeltrafiken i staden. Ökningen mellan 2012-2015 är hela 26 procent när man jämför kvartal 3 för dessa år (och då slipper variationen mellan olika hårda vintrar)!

Under 2015 byggdes 1,4 km ny cykelväg och 17 cykelparkeringar anlades vid busshållplatser och därtill vid Trekantens nya pendeltågstation. 150 nya cykelparkeringsplatser tillkom på Kvarnholmen. Totalt investerades cirka 15 mkr i cykelinfrastrukturen. Satsningen fortgår 2016. Hela cykelbokslutet för 2015 går att läsa under Cykelbokslut i vänstermarginalen.

Cyklande IFK Berga-tränare Joakim Lantz

Publicerat 2015-03-08

Gång- och cykelväg stängs av mellan Smedby och Rinkabyholm

Trafikverket bygger nu om E22:an med en ny sträckning förbi Rinkabyholm. Detta beräknas vara klart i juni 2018. Som en del i detta kommer gång- och cykelvägen mellan Rinkabyholm och Smedby att stängas av från och med tisdagen den 8 mars. Vi ber om ert överseende med den långa omväg man tyvärr måste ta via Hagbynäs/Svaneberg under kommande period när man ska cykla mellan Rinkabyholm och Smedby. Cykling från Smedby till Kalmar sker dock utan direkt påverkan av bygget. Från norra Rinkabyholm cyklar man ned till Ångloksleden för att sedan följa denna in till Kalmar.

Under året byggs en helt ny gång- och cykelbro över E22 strax öster om den befintliga (vid elljusspåret) och därtill anslutande cykelvägar på såväl norra som södra sidan av väg 25. Det innebär att vi mot slutet av 2016 kommer att ha en betydligt bättre och genare förbindelse mellan Rinkabyholm och Smedby än vad vi hittills haft.

Publicerat 2015-12-02

Cykla smart i vinterhalkan

Vintern är här med halka och snart kanske också snö. Se under fliken cykelvett här till vänster för att få en rad konkreta tips kring såväl schysst utrustning som schyssta beslut i vintercyklingen.

Visste du att vissa av huvudcykelstråken saltas? Det gäller exempelvis östra sidan av Norra vägen.

Cykeltur i vintersol

Publicerat 2015-12-02

Grattis alla tävlingsvinnare - Nya dubbdäck till din cykel!

Grattis tävlingsvinnare!

Vinnarna i tävlingen om de tio dubbdäcken är:

 • Anna Gunnarsson
 • Tess B Eriksson
 • Sara Sturegård
 • Ulrika Eriksson
 • Christoffer Gustafsson
 • Cecilia Ahlgren
 • Jörgen Madebrink
 • Christian Olsson
 • Madeleine Wickström
 • Malin Johansson

Stort grattis!

Dubbdäck

Publicerat 2015-11-20

Kalmarsundsskolan nu med säkrare trafikmiljö

Den ombyggda, säkrare trafikmiljön invid Kalmarsundskolan invigdes den 17 november med hjälp av eleverna Tom och Saga samt en skönsjungande barnkör. Politikerna Mattias Adolfsson och Lars Holmberg stod för invigningstalet. Med ännu fler som går och cyklar kan trafiksituationen vid skolan bli ännu lugnare och tryggare. Denna satsning följs av fler av liknande karaktär framöver.

kalmarsundsskolan ny cykelbana

Publicerat 2015-08-25

Nästa auktion för begagnade cyklar i Folkets Park äger rum den 17 september med visning kl 15.00 och auktionsstart kl 16.00.
Välkomna!

cykelauktion2013

Publicerat 2015-07-15

KIFAB ger extra luft åt cykelstaden Kalmar

Kommunens bolag KIFAB i Kalmar AB välkomnar nu sina hyresgäster och förbipasserande cyklister att nyttja fyra splitternya luftpumpar.

De finns placerade på följande ställen:

 • Friskis & Svettis cykelparkering invid öppningen i muren ut mot Norra vägen
 • Linnéuniversitetet mitt emot Äventyrsbadets entré
 • Varvsholmen utanför Sykes på Fartygsgatan 4
 • Kalmar Nyckel (Brofästet Hotell & Konferens) vid stora cykelparkeringen

Dessa kommer också att läggas in på kommunens cykelkarta samt ligger redan på sidan över samtliga luftpumpar – se länkar till vänster. Tack för att du cyklar!

Ny cykelpump vid Friskis och Svettis

Publicerat 2015-07-08

Felande länk förbi bilioteket åtgärdad

Välkomna att provcykla den nya cykelbanan förbi huvudbiblioteket på Tullslätten! En kort men tokig felande länk är åtgärdad, så nu slipper cyklister ta sig fram bland parkerande bilar. Nu hänger gång- och cykelbanan ihop hela vägen från Slottet ända upp till Folkets Hus i Lindsdal där man sedan kan cykla vidare på gång- och cykelbana åt två håll. På västra sidan av Norra vägen återstår ännu vissa åtgärder för att få till ett sammanhållet stråk men steg för steg tas i riktning mot en allt bättre cykelstad. Tack för att du cyklar!

cyklist på nya cykelbanan förbi huvudbiblioteket

Publicerat 2015-06-10

Uppdaterad cykelkarta för utflykter

Nu kan du gratis hämta den uppdaterade cykelkartan över förslag till cykelturer norrut i kommunen. Sedan tidigare finns också en karta över cykelturer söderut. Du hämtar dem bl.a. på Turistbyrån eller i kommunens kontaktcenter i Stadshuset. Du kan också ladda ned dem som PDF-filer om du klickar på länken Kartor och vägvisning här till vänster. 

Uppleva Kalmar på cykel

Publicerat 2015-06-05

Utställning i Lindsdal

Vid Lindsdalsdagen i maj var Kalmar Cykelstad på plats och berättade bl.a. om de satsningar som gjorts i området på senare tid. Ni som missade det kan under sommaren istället besöka Kalmar Cykelstads utställning på biblioteket i Lindsdal.

 Lindsdal cykelutställning 11

Publicerat 2015-06-05

Bikes vs Cars med Kalmars första slow roll

Doc Lounge anordnade ett helkvällsevent den 28 maj med aktiviteter på Larmtorget, slow roll och därpå filmvisning på Kalmar Teater av filmen Bikes vs cars. Regissören Fredrik Gertten medverkade via skype efter filmen och stadsarkitekt Björn Strimfors och projektledare Thomas Eidrup  blev intervjuade av Christina Schöning från Doc Lounge.

 Lindsdal cykelutställning 2

Publicerat 2015-02-24

Ökad cykling

Cyklingen i Kalmar har ökat med hela 17 procent sedan 2012 enligt det rykande färska cykelbokslutet. Bra för folkhälsan och bra för miljön! Läs mer under fliken cykelbokslut här till vänster.

Framsida cykelbokslut. Pumpning av cykel

Publicerat 2015-02-24

Fler cykelställ på Kvarnholmen

Allt fler väljer att cykla till Kvarnholmen. Vi satsar därför på att erbjuda fler cykelplatser och på att byta ut några äldre ställ mot nya, moderna. Just idag monteras ett ställ för tjugo cyklar vid Stadshotellet/Rådhuset på Östra Sjögatan.

Montering av cykelställ

Publicerat 2014-11-27

Ännu en felande länk byggs bort

Nu pågår bygget av drygt 300 meter gång- och cykelbana längs Jutegatan genom att bredda upp trottoaren på östra sidan. Detta gör stråket runt Malmfjärden ännu mer inbjudande och attraktivt. Dessutom är just sträckan utmed Jutegatan en skolväg för en hel del av barnen som går på Lindöskolan. Dessutom blir det nu en felande länk i cykelvägnätet mindre!

Ny cykelbana längs Jutegatan

Publicerat 2014-10-06

Flera cykelsatsningar samtidigt i Lindsdal

Nu har bygget av en gång- och cykelväg längs med Lindsdalsvägen tagit fart. Det är den felande länken mellan Kolarevägen i söder, förbi Förlösakorsningen och vidare fram till gång- och cykeltunneln invid Folkets hus som nu tar form. Det handlar om ca 350 m ny cykelväg och blir ett välkommet tillskott till cykelinfrastrukturen i Lindsdal. Samtidigt byggs nu också en trafiksäkrare gång- och cykelpassage över Nils Holgerssons väg i södra Lindsdal. Den kommer få stor användning i och med det stora antalet barn, ungdomar och vuxna som tar sig till Lindsdals idrottsplats den vägen.

cykelstölder 1

Publicerat 2014-10-06

Rör inte min cykel

Vet du vad som är viktigast att tänka på för att inte i onödan riskera att få din cykel stulen? Läs tipsen hur du förebygger stöld samt vad du ska göra om du ändå har oturen att drabbas.

cykel röd

Sidan granskad 2016-12-08

Thomas Eidrup

Projektledare
Serviceförvaltningen
Södra Långgatan 39
Tel: 0480-45 04 66
E-post: Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.

Mer information:

Observera att alla dokument och externa länkar öppnas i ett nytt fönster.

Kalmar kommun, Box 611, 391 26 Kalmar. Kontaktcenter 0480-45 00 00, fax. 0480-45 00 47, Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.