Bygglov och anmälningspliktigt

Många byggåtgärder kräver bygglov eller anmälan enligt plan- och bygglagen. Du hittar information om bygglovs- och anmälningspliktiga åtgärder på Mittbygge.se eller på Boverket (länkar i högerspalten).

Sök bygglov via e-tjänsten mittbygge.se

Du söker bygglov via mittbygge.se. Tjänsten hjälper dig att ansöka om bygglov och du får reda på vilka handlingar som behövs för att vi skall kunna handlägga ditt ärende så snabbt och korrekt som möjligt.  Du kan också på sidan "Så fungerar tjänsterna" läsa om hur du kan använda tjänsterna och se några demo-filmer som visar hanteringen.

Checklistor för bygglov

För att du ska få svar på din bygglovsansökan så snabbt som möjligt behöver ansökan vara komplett.

Titta i checklistorna för att se till att du inte har glömt något.

Allt kräver inte bygglov 

Idag finns en möjlighet att bland annat göra vissa fasadändringar och tillbyggnader utan att behöva söka bygglov. Exempelvis kan du få bygga Attefallshus, bygga till ditt hus med 15 kvm, inreda ytterligare en lägenhet, bygga friggebod, uthus, eller takkupor utan bygglov. Mer om förutsättningarna för att få bygga utan bygglov kan du läsa om på Boverkets informationssida. Se länk till höger.

Du behöver inte bygglov men måste göra en anmälan till kommunen och invänta startbesked om du ska bygga ett så kallat Attefallshus, en tillbyggnad på maximalt 15 kvadratmeter eller inreda en ytterligare bostad i ett enbostadshus.

De bygglovbefriade åtgärderna, både de som kräver anmälan och de som inte gör det, får inte byggas närmare tomtgränsen än 4,5 meter om inte de grannar som berörs medger det. Godkännandet bör vara skriftligt och om grannarna nekar måste du söka bygglov.

Rådgivning i bygglovsfrågor

Om du vill ringa och prata med oss som jobbar med bygglov är det enklast att nå oss under vår telefontid, varje arbetsdag klockan 9.30-11.30.

Sommartid har vi färre handläggare tillgängliga. Därför kan våra handläggningstider bli längre än vanligt.

Sidan granskad 2017-02-22

Bygglov

Samhällsbyggnadskontoret
Storgatan 35 A
E-post: Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.
Visa på karta

Kontaktcenter

Stadshuset, Östra sjögatan 18
Box 611, 391 26 Kalmar
Tel: 0480-45 00 00
Fax: 0480-45 00 47
E-post: Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.
Visa på karta

Öppettider
måndag-torsdag 07:30-17:00
fredag 07:30-16:00

För sjukanmälan till grundskolan övrig tid finns möjlighet att tala in på talsvar..

Kalmar kommuns Facebook

Kalmar kommuns Twitter


Mer information:

Observera att alla dokument och externa länkar öppnas i ett nytt fönster.

Kalmar kommun, Box 611, 391 26 Kalmar. Kontaktcenter 0480-45 00 00, fax. 0480-45 00 47, Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.