Här är du:

 1. www.kalmar.se
 2. Invånare
 3. Barn och utbildning
 4. Skolmaten i Kalmar

Maten i förskola, skola och fritidshem

VISION

Vi erbjuder våra gäster och kunder en god, varierad och näringsriktig kost tillagad av i huvudsak ekologiska och närproducerade råvaror.

God, hälsosam och näringsriktig

Serviceförvaltningens uppdrag är att laga och servera goda, kostnadsfria och näringsriktiga måltider. Detta innebär att lunchen ska ge cirka 30 procent av dagsintaget och att det finns preciserade krav vad gäller vissa näringsämnen.

I arbetet med skolmaten följs Livsmedelsverkets riktlinjer, ”Bra mat i skolan”. Några exempel på vad råden innebär:

 • Bra fettkvalitet = minska mängden mättat fett och öka mängden fleromättat fett.
 • Kolhydrater av god kvalitet = öka mängden fibrer och fullkorn, samt minska mängden socker.
 • Öka mängden järn, folat och Vitamin D.
 • Minska mängden salt.

Recept och matsedlar

I Kalmar har alla förskolor och skolor en gemensam matsedel där samtliga recept och maträtter är näringsberäknade. För att säkra en jämn och hög kvalitet har samtliga recept arbetats om under 2015. Ladda gärna ner appen skolmaten till telefonen för att hålla koll på matsedeln på våra skolor och förskolor.

Matsedeln bestäms terminsvis av en matsedelsgrupp bestående av kockar från våra kök. Variation är viktigt och matsedeln ska innehålla såväl husmanskost som nya influenser. En gång per termin är det önskevecka, då får skolor och förskolor själva planera sin matsedel. Matsedeln är i möjligaste mån säsongsanpassad och det mesta som serveras lagas från grunden i något av våra 37 tillagningskök. Halvfabrikat som används är: korv, blodpudding, potatisbullar, pannkakor, raggmunk, hamburgare, kroppkakor, köttbullar och vissa tillbehör.

Exempel på riktlinjer inom Kost skola:

 • Till soppa serveras alltid hembakat bröd, pålägg, frukt och minst två sorters grönsaker (på skolorna bör det finnas fler). På skolorna finns alltid minst två olika soppor att välja på.
 • På skolornas salladsbord finns övriga dagar minst fem (helst fler) sorters grönsaker
 • Nyckelhålsmärkt korv används efter tillgång
 • Köken panerar och steker fisken själva i möjligaste mån
 • Kyckling, som är klimatsmart och omtyckt serveras ungefär varannan vecka
 • Varm grönsak serveras minst två gånger i veckan
 • Köken serverar ofta hembakat bröd för att variera brödsorter och få bort dolt socker

Hållbar och miljösmart

Vegetarisk mat

För att värna om miljön försöker vi minska på mängden kött och öka mängden vegetabilier. Det gör vi genom att på soppdagar alltid ha vegetariska soppor och utöver det helt vegetarisk mat två - tre gånger per termin i både förskola och skola. Dessutom erbjuds dagligen ett vegetariskt alternativ på de flesta av våra skolor.

Ekologiskt och/eller närproducerat

Vi har ett långsiktigt mål i kommunen att 2020 ska 70 procent av alla livsmedel vara ekologiska och/eller närproducerade. Målet för 2014 var 48 procent, detta uppnåddes med god marginal i samtliga kök där snittet blev 63 procent. För år 2015 var målet 52 procent. Detta uppnåddes med god marginal i samtliga kök där snittet blev 60 procent. För 2016 är målet 55 procent.

Exempel på ekologiska livsmedel som köps är köttbullar, pannkakor, ägg, krossade tomater, bananer, mjölk, fil, flera sorters pasta, mjöl, bönor, linser mm. Dessutom är fisken som serveras ofta MSC-märkt. Exempel på närproducerade produkter är färskt kött, charkprodukter, potatis, kyckling, ägg med mera.

Svinn

Kost skola arbetar aktivt med bl.a. svinnmätningar för att minska tallrikssvinnet i skolorna.

Råvaror, livsmedel och transporter

Vid upphandling av livsmedel ställs höga krav på kvalitet och djurhållning i enlighet med svenska djurskyddsregler. Vi har tack vare uppdelade upphandlingar flera lokala leverantörer med fina produkter och råvaror, t.ex. Ölands potatisförädling (skalad potatis och morötter samt ekologiska ägg), Nilsson & Lindblom (färska grönsaker och frukt) och Charkett i Karlskrona (färskt kött och chark). Sedan våren 2015 samordnas varudistributionen via en samlastningscentral för att minska antalet varuleveranser till våra kök. Detta är en vinst för miljön samtidigt som det ger en ökad säkerhet på våra skolgårdar.

Säker

Regelbunden kompetensutveckling i livsmedelshygien och specialkost ska säkra att maten som serveras är säker och anpassad efter matgästens behov.

Måltidsupplevelse

Bra skolmat handlar inte bara om vad som ligger på tallriken utan är ett samspel mellan den pedagogiska verksamheten och köket. Den pedagogiska måltiden är ett verktyg för att främja matglädje och social gemenskap. På samtliga skolor ska det finnas matråd där elever ges utrymme till inflytande över måltider och måltidsmiljö. Kundundersökningar görs regelbundet.

Sidan granskad 2016-12-08

Ann-Sofie Eriksson

Kostchef
Serviceförvaltningen Kost skola
Tel: 0480-45 30 29
E-post: Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.

Mer information:

Observera att alla dokument och externa länkar öppnas i ett nytt fönster.

Kalmar kommun, Box 611, 391 26 Kalmar. Kontaktcenter 0480-45 00 00, fax. 0480-45 00 47, Detta är en e-postlänk som visas som en bild. För att kunna läsa länken måste javascript vara aktiverat i webbläsaren. Detta görs av säkerhetsskäl för att minska antalet skräppostmeddelanden som skickas till Kalmar kommun.